2024. április 19., péntek

A forgalomban levő méz 40 százaléka hamis

A Szerbiában forgalomban levő méz 40 százaléka nem megfelelő minőségű, nyilatkozta Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészeti Szervezetek Szövetségének elnöke a Szerbiai RTV műsorában.

Hozzátette, hogy ez az arány az EU területén 10 százalék, míg az USA-ban 70 százalék.

A szerbiai piacokon egyre kevesebb a minőségi méz, a legtöbb termék gyanús eredetű és még gyanúsabb minőségű.

Jelen pillanatban is zajlik egy akció, amelynek során a hamis mézet igyekeznek kiszűrni. Ezt az akciót a Belügyminisztérium vezeti, és bekapcsolódott a Mezőgazdasági Minisztérium állatorvosi felügyelősége.

A méhek világnapja alkalmából Živadinović tegnap elmondta, hogy ez egy világszintű akció, amelybe az Interpol is bekapcsolódott. Hozzátette, hogy a kivizsgálás alkalmával bebizonyosodott, hogy a Honey med vállalat hamisítja a mézet. Ez egy új technológiával történő kivizsgálás alkalmával bizonyosodott be. A vállalatnak az összes piacon lévő termékét vissza kell vonnia, amely egyelőre még nem történt meg.

Živadinović elmondta, hogy már volt tapasztalata a pékmézzel is, amikor a méz túlmelegszik, emiatt károsodnak egyes tulajdonságai, azonban a süteményekhez használhatóak, viszont ezt meg kell jelölni.

Példaként említette Hollandiát, ahol két évre bezártak egy üzemet hamis méz gyártása miatt.

Az akácméz ára 800 dinár, azonban a piacon 1200 vagy 1300 dinárért értékesítik. Ha ettől olcsóbb, akkor már gyanítani lehet, hogy valami nincsen rendben.