2024. április 25., csütörtök

Bombariadó

Az újvidéki bíróság épületében tegnap délelőtt bombariadó volt, ismeretlen betelefonáló 10 óra körül jelentette a rendőrségnek, hogy az épületben robbanószerkezetet helyezett el. A tűzszerészek átvizsgálták a helyiségeket, és miután meggyőződtek arról, hogy az épületben nincs bomba, az alkalmazottakat és az ügyfeleket visszaengedték az irodaházba.

Az újvidéki bíróság épületben viszonylag gyakran van bombariadó, az idén immár negyedik alkalommal. Régebben, a kétezres évek első évtizedében a riadók sokkal gyakrabbak voltak, akkoriban, a migránskrízis és az európai terrorveszély növekedése előtt még sokkal szabadabban lehetett mobiltelefon-kártyákat vásárolni, mint most, nem kellett személyes adatokat megadni, a telefonszámokat a trafikokban vettük olcsón és anonim módon. Akkoriban a bombariadók rendszeresek voltak, azok, akiknek érdekükben állt egy-egy tárgyalás elodázása, ilyen módon érték el céljukat.

Nagyjából egy órát álltak a bíróság épülete előtt az alkalmazottak és az ügyfelek, robbanószerkezetet nem találtak a tűzszerészek

Nagyjából egy órát álltak a bíróság épülete előtt az alkalmazottak és az ügyfelek, robbanószerkezetet nem találtak a tűzszerészek

A 021.rs kikutatta, hogy Szerbia területén 2021 első negyedévében 7 bombariadó volt, az elmúlt négy évben pedig nagyjából 150. Az említett időszakban a nyomozók 68 olyan személyt azonosítottak, akik bomba elhelyezéséről tettek bejelentést. Mindannyiuk ellen bűnvádi eljárást indítottak, a vonatkozó törvény rendelkezéseinek értelmében ezért a pánikkeltésnek és rendbontásnak minősíthető bűncselekményért pénz és börtönbüntetés szabható ki. Szerbiában öt évvel ezelőtt ítéltek el először valakit ez miatt a bűncselekmény miatt, két aleksinaci férfit 9-9 hónap szabadságvesztésre és 60 ezer dináros büntetés kifizetésére. Az ő hamis bejelentésük miatt a niši bíróság épületét kellett evakuálni és átvizsgálni 2013. április 11-én.