2024. április 24., szerda

Közérdekű bejelentőt véd a síp

Jelica Arbutina óbecsei adófelügyelő a nagybecskereki Felsőbíróságtól kapott ideiglenes jogi védelmet

Nepotizmus, hivatali helyzettel való visszaélés és törvénytelen költségvetési pénzköltés Óbecsén – ezekre hívta fel a figyelmet Jelica Arbutina óbecsei adófelügyelő. A közérdekű bejelentő (uzbunjivač) számára a nagybecskereki Felsőbíróság ideiglenes védelmet biztosított, és május elején elrendelte a nő visszahelyezését a munkahelyére, amíg a munkaügyi per be nem fejeződik.

Jelica Arbutinát a Pištaljka oknyomozó portál ügyvédei képviselik, ugyanis az óbecsei adóhivatal adófelügyelői munkaköréből Bácsföldvárra helyezték át anyakönyvvezetőnek, amihez sem tapasztalattal, sem képzettséggel nem rendelkezik, ráadásul ehhez a munkakörhöz egy speciális vizsgára is szükség lenne. Az új munkakörrel mindemellett kisebb fizetés is jár.

Jelica Arbutina az után kapta meg az áthelyezését másik településre és új munkakörbe, hogy feljelentést tett, miszerint az önkormányzat alkalmazottainak jelentős összegeket fizetnek ki el nem végzett túlóramunka miatt, törvénytelen kifizetések történtek az ingatlanadóra vonatkozó befizetési csekkel kézbesítéséért és az alkalmazottak teljesítményét sem értékelik évek óta a közigazgatási hivatalban. Az adófelügyelő állításainak a hitelességét az Állami Számvevőszék (DRI) jelentése és az óbecsei Szabálysértési Bíróság is megerősítette – a Pištaljka cikke szerint ez utóbbi a szabálytalanságok miatt a közigazgatási hivatal vezetőjét pénzbüntetéssel sújtotta.

A helyi hatalmasságok szemében az utolsó csepp a pohárban minden bizonnyal Arbutinának épp a közigazgatási hivatal vezetője elleni, hivatali helyzettel való visszaélés miatt tett büntető feljelentése lehetett – eszerint a hivatalvezető az egyik alkalmazottnak olyan beosztást és fizetést biztosított, amire a törvény előírásai szerint nem lett volna jogosult. A feljelentéssel az újvidéki Felső Ügyészség korrupció elleni különleges osztálya foglalkozik.

A nagybecskereki Felsőbíróság április 22-én vette kézhez az Arbutina ügyvédjei által benyújtott, ideiglenes intézkedések alkalmazására vonatkozó indítványát, amit május 5-én már el is fogadott és elrendelte az intézkedés alkalmazását. A munkáltató a bírósági végzés kézhezvétele után egy május 14-ei határozattal Arbutinát visszahelyezte korábbi munkahelyére, ahol a Közigazgatási Bíróságon folyó munkaügyi per lezárásáig ismét adófelügyelőként fog dolgozni.
Nem minden közérdekű bejelentés után kap ilyen hatékony jogi védelmet a bejelentő Szerbiában: a begaszentgyörgyi Divna Sakradžija esetében a Közigazgatási Bíróság több mint hét alkalommal semmisítette meg a községi végzést, a munkáltató pedig újra és újra a bejelentő kárára hozott kedvezőtlen határozatokat. A hölgy azt követően kapott jogi védelmet, hogy a Pištaljka ügyvédei a nagybecskereki Felsőbírósághoz fordultak. A hölgy munkáltatója az óbecseinél kevésbé bizonyult belátónak, és Divna Sakradžiját továbbra sem engedik a közigazgatási hivatal közelébe. Az eljárás folyamatban van.