2024. március 19., kedd

Befejeződött az útkarbantartás

Alig egy hónapot vett igénybe az utak felújítása Szenttamáson

Az útkarbantartási munkálatok Szenttamás község területén április utolsó hetében kezdődtek, és a napokban befejeződtek. A tervek szerint a rendszeres karbantartás mellett hamarosan megkezdődik a meghirdetett köz- és magánszféra közötti partnerség megvalósítása, amelynek célja a község területén lévő utcák és útak teljes rekonstrukciója, hangzott el az önkormányzatban tegnap tartott sajtótájékoztatón.

− Kiváló az együttműködés a helyi Graditelj Közvállalattal, amely egyúttal lebonyolította az utak felújítására és a kátyúzásra vonatkozó közbeszerzési pályázatot. Elsődleges célunk, hogy elsősorban a kritikus helyeken, csomópontokon, útkereszteződéseknél hozzuk rendbe az utakat, ezt követően pedig az összes további utcában dolgoztunk. Tekintettel arra, hogy a szennyvízcsatorna-hálózatra beadott pályázaton megnyertük a tervezett pénzforrást, így a községben elsősorban Turia és Nádalja területén építünk teljesen új utakat, Szenttamáson pedig egyelőre csak a kátyúzást, illetve a részbeni felújításokat végeztük el. Nem látjuk értelmét a teljes útfelújításoknak, ugyanis a csatornahálózat munkálatai közben több úttestet is keresztül kell majd vágni. A Graditelj vállalattal elkezdődött a köz- és magánszféra közötti partnerség megvalósítása, amely Turia és Nádalja utainak teljes felújítását, továbbá új utak építését tűzte ki célul, ugyanis Nádalján még mindig vannak aszfaltozatlan utcák – magyarázta Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Kifejtette, a két településen mintegy 25 utca vár részbeni vagy teljes felújításra, a munkálatok pedig várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdődnek.

−Tudni kell, hogy évtizedekig halogatott felújításokról van szó, ezért nagyon minőségesen kell dolgozni. Szeretnénk mielőbb hozzákezdeni a munkálatokhoz, azonban tiszteletben kell tartani minden ehhez kapcsolódó adminisztratív eljárást, illetve késedelem nélkül kell biztosítani a projektum megvalósítását. Az említett vállalattal történő partnerség lehetővé teszi, hogy a jövőben sokkal gyorsabban elvégezzük az utak javítását, ugyanis nem lesz szükség a hosszú ideig húzódó közbeszerzési pályázatokra, hanem a helyi kommunális felügyelőség bejelentései alapján a Graditelj munkaegysége rövid időn belül elvégzi a munkát. Mindent összegezve a partnerséget követően csökken a bürokratikus folyamat, és lehetőség nyílik a gyorsabb, szinte azonnali reagálásra. Tisztában vagyunk azzal, hogy Szenttamáson több utcában is a teljesen új aszfaltburkolat lenne az ideális megoldás, hiszen a jelenlegi utak a múlt század ’70-es és ’80-as éveiben készültek. Azon leszünk, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat munkálataival párhuzamosan, szakaszonként ez a terv is megvalósuljon – hangsúlyozta Debeljački.

Kátyúzás a szenttamási Petőfi Sándor utcában (Paraczky László felvétele)

Kátyúzás a szenttamási Petőfi Sándor utcában (Paraczky László felvétele)

Miloš Jovanović, a Graditelj Közvállalat igazgatója szerint a munkálatok első szakasza sikeresnek mondható, hiszen minden helyi utat sikerült megjavítani, a munkálatokkal párhuzamosan a községet átszelő regionális utakat is felújították.

− Több helyszínen dolgoztunk egyszerre, emiatt a közlekedésben kisebb fennakadások voltak, de végül rövid idő alatt megjavítottunk mindent, amit csak lehetett. Példakét a Szegedi utat említeném, ahol a 3 hatalmas kátyú mellett további 300 lyukat számoltunk fel. A polgároknak tudniuk kell, hogy a község hatáskörébe csak a helyi utak tartoznak, a községet átszelő, regionális és főutak állami felügyelet alatt állnak. Az ezeken az utakon történő károsodásokat folyamatosan jelezzük az illetékes köztársasági szerveknek, tehát a javítások és a karbantartások időpontjáról nem mi döntünk. Szakértőkből álló bizottságunk felmérést készített a község területén, a hatáskörükbe tartozó utak állapotáról, így bármilyen bejelentésre a jövőben konkrétan és gyorsabban reagálhatunk – fogalmazott Jovanović.

Hozzátette, az utak javításával párhuzamosan a horizontális és a vertikális közlekedési jelek is felújításra kerülnek, valamint pótolják a hiányzó jeleket és jezőtáblákat.