2024. április 26., péntek

Ahol jó együtt lenni

Kötetlen beszélgetés két nagycsoportos táncossal és a csoportok vezetőjével a kúlai Népkörben

A kúlai magyarság kulturális, hagyományőrző és történelmi központja a Népkör Magyar Művelődési Központ, amelyre a helyiek mindannyian büszkék. Nem csak azért, mert immár 153 éves múltra tekint vissza, hanem azért, mert folyamatosan itt tömörül a helyi magyarság, együtt táncolnak, kézimunkáznak, énekelnek, emlékeznek, illetve szinte minden jelentős eseményt itt szerveznek meg.

Tekintettel arra, hogy az egyik legaktívabb és legtöbb fiatalt tömörítő aktivitás a néptánchoz és a népdalokhoz köthető, így a központ csoportvezetőjét és két néptáncosát kértünk fel arra, hogy mutassák be az igen szép múltra visszatekintő tánc- és énekcsoportjukat.

Milijásevity Szabina már 13 éve aktívan néptáncol. Elmondta, kicsi korától kezdve bejár a Népkörbe, ahol a legkisebbek csoportjában sajátította el az első lépéseket, innen a középső, végül a felnőtt csoportba került.

− Aktív tagja vagyok a tánccsoportnak, de mint gyakorló oktató is bejárok, ugyanis a koreográfusok Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra szerdánként jönnek, megmutatják a lépéseket, péntekenként pedig ezeket elismételjük a gyerekekkel. Jelenleg somogyi táncokat tanulunk, a gyerekek ügyesek, fegyelmezettek. Hibák előfordulnak, de azért gyakorolunk, hogy ezeket elkerüljük. Persze, a tánc mellett játszunk is, mert a gyerekeknek ez is fontos, így sokkal felszabadultabbak. Ha fellépésre készülünk, tényleg mindent beleadunk, hogy jól sikerüljön – mondta szinte egy szuszra a végzős középiskolás.

Kiemelte, az Ibolya néptánc- és népdalcsoporttal nagyon sokfelé jártak, felléptek többek között Kúla testvérvárosában, Kalocsán, illetve Horvátországban is.

− Az elmúlt 13 év alatt több elismerést, arany- és ezüstérmet sikerült összegyűjteni, jól szerepeltünk a Kőketánc és a KNV rendezvényeken. A néptánc mellett énekelünk is, és alig várjuk, hogy meghívjanak bennünket. Jelenleg a KNV-re készülünk – magyarázta Szabina. Közben elmesélte azt is, hogy az Ibolya csoport tagjai középiskolások és egyetemisták, valamint hogy a művelődési egyesületben jelenleg ők a „legidősebb” táncosok.

Milijásevity Szabina, végzős középiskolás, néptáncos, Ibolya csoport (Paraczky László felvétele)

Milijásevity Szabina, végzős középiskolás, néptáncos, Ibolya csoport (Paraczky László felvétele)

Bajai Mária Stella festészetet tanul az újvidéki Művészeti Akadémián, és elmondta, hogy akkor kapcsolódott a csoporthoz, amikor Kúlára költöztek.

− Általános iskolásként csatlakoztam a tánc- és az énekcsoporthoz. Sokan jártunk az osztályból a Népkörbe, akkoriban még színjátszás is működött. Miután vidékre, kollégiumba kerültünk, alig várjuk, hogy itt összejöhessünk. Szeretünk együtt lenni, versenyekre készülni és persze utazni is. Kalocsán például többnapos programokon vettünk részt, jól érezzük magunkat, a közös fellépéseket élvezettel csináljuk – sorolta Stella. Hozzátette, elsődleges terve, hogy befejezze az egyetemet, de kitart a néptánc és az éneklés mellett, és hétvégenként pótolja mindazt, amit hét közben elmulasztott.

− Nem tudjuk követni a folyamatos gyakorlásokat, a jó az egészben az hogy ennyi tapasztalattal sokkal kevesebb időre van szükségünk elsajátítani egy-egy koreográfiát. Igaz, a fellépések előtt kicsit több időt kell fordítani a próbákra, de megoldjuk – mesélte Stella.

A tervekről szólva Szabina elmondta, ő is egyetemre készül, így a pénteki táncpróbákat valószínűleg más időpontba tartják meg, de a színjátszást is szeretné folytatni.

− Amikor csak az időm engedi, szeretnék visszajönni, és megmutatni a gyerekeknek, hogy pár évvel ezelőtt mit és hogyan tanultunk, hogyan gyakoroltuk az adott táncokat. Nem szeretném abbahagyni, túl szép az egész – tette hozzá mosolyogva.

Bajai Mária Stella, egyetemista, néptáncos, Ibolya csoport (Paraczky László felvétele)

Bajai Mária Stella, egyetemista, néptáncos, Ibolya csoport (Paraczky László felvétele)

Krisztián-Pálos Valéria a táncosok csoportvezetője elmondta, hogy évente tanulnak új koreográfiát és énekeket, az ezekhez szükséges viseleteket a Népkör biztosítja.

− Az egyesületben jelenleg négy tánccsoport és egy énekcsoport működik. A legkisebbeket tömörítő Aprócskák csoport vezetője Hugyik Karolina, a többi hármat pedig jómagam vezetem. A Százszorszép csoport az általános iskola alsósait tömöríti, ők somogyi táncokat tanulnak. A felsősök csoportja a Napraforgó, ők bukovinai táncokat gyakorolnak. A legidősebb az Ibolya csoport, a tánc mellett énekelnek is. A koreográfusok Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra, az Ibolya csoport énektanára pedig Szabó Annamária – hangsúlyozta Krisztián-Pálos Valéria.