2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A Szputnyik-igazolás érvénytelen Ausztriában

Messze még a koronavírus-járvány vége. Ez a meggyőződése az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO) irányító Tedrosz Gebrejeszusznak. A veszély ellenére egyre több ország enyhít a járvány ellen korábban bevezetett szigorításokon. Ausztria is nyit, de a Szputnyik V vakcinával beoltottak igazolványát nem fogadja el.

Hiába a magas oltottság a fejlett országokban, az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint még messze az új típusú koronavírus-járvány vége, hiszen a feltörekvő országok egy részében felfutóban a fertőzöttség. „A fejlett országokban, ahol sok a beoltott, azt gondolják, hogy vége a pandémiának, pedig más országok hatalmas fertőzési hullámokkal küzdenek. A világjárványnak még messze sincs vége. És nem lesz vége sehol, amíg nincs vége mindenhol” – figyelmeztetett a WHO vezetője, Tedrosz Gebrejeszusz.

A globális vírusveszély ellenére a héten már néhány EU-tagállam megszüntetett több korábbi óvintézkedést. Területükön ugyanis javul a helyzet.

Franciaországban tegnap megkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása. A kormány reméli, hogy a nyáron már szájmaszkot sem kell viselni a közösségi kültereken.

Ausztriában is enyhítettek a vírus miatt bevezetett beutazási korlátozásokon. A karanténkötelezettség helyett ebben az országban tegnaptól már elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót beoltották, vagy átesett a koronavírus-fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele.

A térségeket három csoportba sorolják a hatóságok. Az elsőbe azok tartoznak – köztük Európa legtöbb országa –, ahol alacsony a hét napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta. Ezekből az országokból már turisztikai céllal is fel lehet keresni Ausztriát. A belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt beoltották, vagy átesett a betegségen. Ha ilyen papírral nem rendelkezik, egy negatív koronavírusteszt is elegendő a beutazáshoz, amely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi 72, antigén teszt esetén pedig 48 óránál.

A második csoportba azok a területek tartoznak, amelyeket Ausztria magas kockázatúaknak tart. Ezek: Horvátország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Ciprus. A harmadik csoportba pedig a vírusmutációs területté nyilvánított országok – köztük India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság – kerültek.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint minden olyan oltás tényét igazoló dokumentum feljogosít a belépésre, mely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve a WHO által engedélyezett vakcinával történt. Ezek szerint a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm vakcinával védett személyeké elfogadott. A hivatalos indoklás szerint azért, mert az oroszt nem, a kínai oltóanyagot már jóváhagyta a WHO.