2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Lesújtó a fiatalok oltási mutatója

Pénteken kezdődik a 16 és a 25 év közöttieket megszólító kampány

Szerbiában az utóbbi időben naponta átlagban 25 ezren veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, ami nem kevés, de az oltási hajlandóság közel sem megfelelő – fejtette ki a K1 tv reggeli műsorában Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Mint hozzátette, mindennek ellenére továbbra sem alaptalan abban reménykedni, hogy a pravoszláv naptár szerinti Vid napjáig, azaz június 28-áig, sikerül két adag védőoltással immunizálni a felnőtt korú lakosság 50 százalékát.
Az államtitkár szerint szerda estével bezárólag az országban 2.338.000 polgár kapta meg a védőoltás első adagját, mindkettőt pedig 1.842.000 – ez Đerlek számításai szerint a felnőttek 30-35 százaléka. Összehasonlításképpen: Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója múlt kedden egy másik reggeli műsor vendégeként elmondta, hogy addig a védőoltás első adagját 2.170.000 polgár kapta meg, a másodikat viszont 1.660.000. Ezek szerint a mutatók szerint 9 nap leforgása alatt az első oltás száma nagyjából 168 ezerrel növekedett, a másodiké pedig 182 ezerrel.
Mirsad Đerlek csütörtökön abbéli reményének adott hangot, hogy 7-8 napon belül a két adag védőoltással beoltottak száma meghaladja a kétmilliót. Az ezt követő 40 napban ideális esetben még legalább 800 ezer felnőtt korú polgárt kellene két adag védőoltással immunizálni – emelte ki az államtitkár, aki egyetért abban, hogy a továbbiakban mindenekelőtt a fiatalabb korosztálynak kellene felvennie a védőoltást, beleértve ebbe egyrészről a 18 és a 30 év közötti korosztályt, másrészt pedig a 40 és a 60 év közötti korosztályt. Éppen az utóbbi korosztály tekintetében a legrosszabbak az oltási mutatók – jegyezte meg Mirsad Đerlek, majd újfent felhívta a figyelmet arra, hogy a 16 évnél idősebbek számára is javasolják a védőoltást. Az államtitkár elmondása szerint a 64 évnél idősebbeknek a 75 százaléka oltatta be magát.
– Furcsa a szerbiai nép. Egy-egy eufória csak rövid életű. Megfigyeltük, hogy legkésőbb 10 nappal egy-egy közismert személy beoltása után alábbhagy a lelkesedés. Jobbá kell tenni az oltás „PR-ját" – fogalmazott Mirsad Đerlek.
A fiatalok immunizációjához kapcsolódóan Ana Brnabić miniszterelnök bejelentette, hogy pénteken megkezdődik a 16 és 25 év közöttieket megszólító országos oltási kampány, „mivel lesújtó az említett korosztálynak az immunizációs aránya".

NÉHÁNY HÉTEN BELÜL SZPUTNYIK V
Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az SZRTV-nek megerősítette, hogy miután a Gamaleja Intézet megfelelőnek minősítette a Torlak Intézetben ampullákba töltött Szputnyik V oltóanyagot, megkezdődhet az érdemi gyártás. A következő 10-15 napban érkezhet meg Oroszországból az említett védőoltás első és második adagjának előállításához szükséges alapanyag, amit a Torlak Intézet 10-15 napig használhat fel – magyarázta Nenad Popović, mondván, hogy ezt követően áll majd rendelkezésre a Szerbiában előállított Szputnyik V. Első körben több százezer adag védőoltást állítanak majd elő – tette hozzá.
– A szerb kormány, Aleksandar Vučić államfővel az élén úgy döntött, hogy a következő néhány hónapban több mint 50 millió eurós beruházással fejlesztik a Torlak Intézetet. Ennek köszönhetően év végén, vagy a következő év elején, a Torlak már önállóan gyárthatja a Szputnyik V-t, nem lesz szükség az alapanyag importjára – fogalmazott Nenad Popović.

550 ÚJ FERTŐZÖTT – 14 ELHUNYT
A csütörtöki járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 10.062 koronavírustesztet végeztek el, ebből 550-nek az eredménye volt pozitív (5,5 százalék). A vizsgált egy napban 14 Covid-páciens hunyt el, 6739 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,95 százalék. A kórházakban országszerte 2008 Covid-pácienst gyógykezelnek, 70-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 145 új fertőzést jegyeztek, ebből 15-öt Újvidéken.