2024. március 29., péntek

Potápi: „A kapcsolati hálót erősítjük”

Generációváltást támogató képzéssorozatot nyitott meg Zentán Potápi Árpád János államtitkár

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg Zentán ma délelőtt a Prosperitati Alapítvány „Előttem az Utódom” – generációváltást támogató online képzéssorozatát.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ha egységes Kárpát-medencéről beszélünk, nemcsak az oktatási és kulturális térre kell gondolni, hanem gazdasági szempontból is megpróbálják egységesíteni a Kárpát-medencét.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

– 2016-ban indítottuk meg gazdaságfejlesztési programjainkat, és ha az elmúlt 10–11 év nemzetpolitikájáról beszélünk, akkor két jól elkülöníthető, mégis egymásba olvadó korszakot láthatunk. Az első 2010-2015-ig terjed, amikor a magyar országgyűlésben elfogadtuk a szimbolikus jelentőségű jogszabályokat, törvényeket és ez adott egy keretrendszert ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani a gazdaságfejlesztési programokat. Az első gazdaságfejlesztési program éppen Pásztor István elnök úr kérésének nyomán indult el itt, a Vajdaságban a magyar kormány támogatásával, és azóta elmondhatjuk, hogy a nagyvállalkozások, a közép- és kisvállalkozások nagy részét be tudtuk kapcsolni ebbe a rendszerbe, és támogatásokhoz tudtuk őket juttatni pályázatokon keresztül. Ez azért is fontos, mert az egyes magyar vállalkozások – kb. 9000 vállalkozásról beszélhetünk – magyar embereket foglalkoztatnak, magyar családoknak adnak megélhetést és jövőt. Ennek köszönhetően beszélünk majd a következő évtizedekben is magyar jövőről itt, a Vajdaságban – mondta Potápi, majd hangsúlyozta, hogy a mai alkalom, amellett, hogy van egy konkrét célja, mégpedig a generációváltás megszervezése, abból a szempontból is jelentős, hogy egy újabb lehetőség ahhoz, hogy a kapcsolati hálót, tőkét, rendszert tovább lehessen erősíteni, és bármilyen nehézség jöjjön, ez meg tudjon maradni.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a gazdaságfejlesztési program a mai naptól egy újabb elemmel gazdagodik:

– Az az állandó ambíciónk, hogy erősítsük a szülőföldön való boldogulást. Ezt a célt szolgálta a több, mint 14.000 sikeres pályázat, ahol eszközbeszerzéssel, technológiai beszerzéssel és egyéb más módon erősítettük meg a vállalkozásokat, de elkerülhetetlen a vállalatok topon tartása és megerősítése. Ezt szolgálták az eddigi programok, online képzések, a mentorprogram, és ezt a célt szolgálja ez a mostani program is. Nem azért erősítettünk vállalkozásokat, hogy ne legyen kinek átadni, hogy ne legyen újabb energia, mely tovább viszi a fejlődésüket. Azt halljuk és látjuk, hogy a vállalkozásokban is jelen van a generációváltási probléma. Nincs attól természetesebb, mint amikor családon belül marad a vállalkozás, és a második generáció tovább tudja vinni a céget. Erre vannak példák, ezt a folyamatosságot kell erősíteni, szorgalmazni és sikerre vinni a vállalkozásokat. Ezt szolgálja ez a képzés is, mely meggyőződésem, hogy sikeres lesz – mondta Pásztor.

Az ünnepi megnyitón jelen voltak a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői, az MNT képviselői, valamint a vállalkozók, összesen 45-en, akik mind részt vesznek az online képzésben. A megnyitó Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője moderálásával zajlott le.