2024. április 20., szombat

Készül a Torlakban a Szputnyik V vakcina

Szerbia az első európai ország, amelyik elkezdte a Szputnyik V oltóanyag gyártását. Nenad Popović tárca nélküli miniszter a Szerbiai RTV-nek bejelentette, hogy a Torlak Intézetben gyártott vakcinák első adagjai közel 20 nap múlva készen lesznek.

A Gamaleja Orosz Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Intézet megerősítette, hogy a Torlakban gyártott vakcina minősége megfelelő és elkezdhetik a Szputnyik V gyártását.

Popović elmondta, hogy a szerbiai csapat tegnap fogadta az orosz intézet igazgatóját és küldöttségét, akik átnyújtották a gyártásról szóló tanúsítványt.

– Egy elismervényt is kaptunk tőlük, amiért mi vagyunk az elsők az európai országok közül, akik elkezdték a folyamatot, és időben be is tudták fejezni. 18 paramétert ellenőriztek le, ami alapján meghozták azt a döntést – mondta Popović, és arra kérte a polgárokat, hogy ezzel a vakcinával oltassák magukat.

A miniszter hozzátette, hogy elsődlegesen 100.000 körüli vakcinamennyiséget gyártanak majd a Torlak Intézetben, és az első adagok 15-20 nap múlva várhatóan. Ahogyan fogalmazott: a Torlakban gyártott vakcina megfelel a világi szabványoknak.