2024. április 25., csütörtök

A biztosítás nem költség, hanem befektetés

A DDOR Terra alkalmazással azonnal igényelhető a kártérítés

A klímaváltozás jelenti manapság a legnagyobb kockázatot a mezőgazdasági termelésben. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok miatt a vetés és termés biztosítása kulcsfontosságúvá vált a termelők számára – hangzott el azon az értekezleten, amelyen bemutatták a DDOR Terra mobiltelefonos alkalmazást. Az egyszerűen használható, többfunkciós digitális platformon a kárbejelentést pillanatok alatt megteheti a biztosított termelő, de lehetővé teszi a gyors és hatékony felülvizsgálatot is – ismertették az újítást tegnap a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségben. Az Újvidéki Egyetem BioSense intézete által kifejlesztett innovációt Igor Mirović tartományi kormányelnök is méltatta a bemutatón.

Vajdaságban már felismerték a termelők a biztosítás jelentőségét: míg Szerbia más területein a megművelhető területek 12–15 százalékát biztosítják a gazdák, addig a tartományban ez az arány eléri a 15–18 százalékot is – mondta a DDOR Terra alkalmazás bemutatóján Igor Mirović. A tartományi kormányelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy biztonságban érezzük a befektetéseinket és a termelési kapacitásainkat.

– A mai időjárási viszonyok közepette a biztosításra immár nem költségként, hanem befektetésként kell tekinteniük a termelőknek. A vetés és a termés biztosításához elkülönített pénzösszeg ugyanis jelentősen kevesebb, mint az a kár, amelyeket a klímaváltozás miatt elszenvedhetnek a termelők. Vajdaság egyik legrégebbi biztosítója, a DDOR az elmúlt öt évben több mint 2 milliárd dinár kártérítést fizetett ki a termelőknek. Az általuk fejlesztett új platform lehetővé teszi, hogy a jövőben széleskörűbben és hatékonyabban tudják vállalni a szélsőséges időjárás miatt bekövetkezett károk megtérítését. Ez elsősorban a termelők érdekeit szolgálja – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

Mirović kiemelte azt is, hogy a tartományi kormány az illetékes titkárság pályázataival is jelentősen hozzájárul a mezőgazdaság fejlesztéséhez. Folyamatosan támogatják a korszerű gépek és eszközök beszerzését, 2022 végéig pedig 20 millió eurót fordítanak a jégvédelmi rendszerek fejlesztésére is. Ugyanakkor állandó jelleggel támogatják a DDOR Terra alkalmazáshoz hasonló újításokhoz fűződő tudományos kutatásokat is – nyomatékosította Mirović.

INNOVÁCIÓKKAL A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖVETKEZMÉNYEI ELLEN

A DDOR Terra alkalmazás Vajdaság két nagy erényét vegyíti: a mezőgazdasági termelést és az IT-szektort – mondta az új platformot bemutató konferencián Giorgio Marchegiani, az IO DDOR biztosítótársaság elnöke.

A vetés és a termés biztosítását a tartományi kormány is szorgalmazza (Fotó: Ótos András)

A vetés és a termés biztosítását a tartományi kormány is szorgalmazza (Fotó: Ótos András)

– A DDOR már a világjárvány megjelenése előtt is jelentős digitális korszerűsítéseket vezetett be, a most útjára indított alkalmazás pedig a folyamatos fejlődésre való törekvés koronája. Bizonyítja ugyanis, hogyan lehet sikeresen ötvözni a biztosítást a mai világ digitális követelményeivel. Az innovációnak számító DDOR Terra alkalmazás lehetővé teszi, hogy a termelők gyorsan és hatékonyan jelenthessék a vetésen és termésen keletkezett károkat – hangsúlyozta a biztosítótársaság olasz elnöke.

Az új applikációt a biztosítótársasággal leszerződött termelők ingyenesen letölthetik a Google Play áruházból. A vetésre és termésre megkötött biztosítás érvényesítéséhez pedig csak arra van szükség, hogy kár esetén bejelöljék a parcellájukat, majd lefényképezzék a keletkezett kárt – hangzott el a bemutatón.

ELSŐ MÉRFÖLDKŐ A DIGITÁLIS INTEGRÁCIÓ ÚTJÁN

A DDOR Terra alkalmazás hírnöke azoknak a fejlesztéseknek, amelyeket az egyik legrégebbi vajdasági biztosítótársaság a jövőben a BioSense intézetével együttműködve tervez megvalósítani. Elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságban is bekövetkezzen az a digitális forradalom, amely az egész világot behálózta – mondta prof. dr. Vladimir Crnojević, a BioSense igazgatója.

– A Biosense intézet felelőssége, hogy a régió vezető mezőgazdasági technikai fejlesztőjeként olyan újításokat biztosítson a termelőinknek, amelyek területeinken példaként szolgálhatnak. A DDOR Terra alkalmazás Szerbiában egyedülálló a maga nemében, és az első az ezer mérföldkő közül, amelyeket még meg kell tennünk a teljesen digitalizált mezőgazdaságig vezető úton. Ugyanis az a cél, hogy a biztosítótársaság közvetlenül hozzáférhessen az illetékes minisztérium adatbázisaihoz, a meteorológiai állomások adataihoz, a nyilvántartási regiszterekhez, és minden olyan információhoz, ami hatékonnyá és átláthatóvá teszi a kárfelbecslést – mondta Crnojević.

Az Újvidéki Egyetem intézetének igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy a mai technika már lehetővé teszi az állami szervek, a biztosítótársaságok, a pénzintézetek és más közintézmények teljes integrációját. E felé kell tartanunk – hangsúlyozta a professzor.