2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Nemzetközi összefogással a szúnyogok ellen

Két évre szóló együttműködési megállapodás született Vajdaság, Szlavónia és Baranya között a Szerbia és Horvátország közötti, határon átnyúló IPA program keretében. Szerb oldalról a tartományi és a Nyugat-bácskai Közegészségügyi Intézetek a program hordozói. A projektum célja a szúnyogpopuláció ellenőrzés alá vonása a határövezetben.

Ennek érdekében már korábban is szövetkezett a nyugat-bácskai adminisztratív körzet és Eszék megye, együttes tevékenységük 2017 nyarától 2019 őszéig tartott. A program folytatását a szúnyogok újbóli elszaporodása indokolta a régióban. A vérszívók ugyanis nem csak kellemetlenséget okoznak, hanem csípésükkel súlyos betegségeket terjeszthetnek.

A határ mindkét oldalán olyan invazív szúnyogfajok jelentek meg, amelyeket áruszállítás során hurcoltak be Európába, és ezek a fajok meglepő gyorsasággal alkalmazkodtak a helyi körülményekhez.

A projektum első szakaszában feltérképezték a szúnyogfészkeket, a mostani fázisban pedig 960 ezer euró értékben 50 környezetbarát világító pannót helyeznek ki a fészkek közelében. Ezek a berendezések az ember szagához és leheletéhez hasonló kipárolgásukkal magukhoz vonzzák a rovarokat, és csapdába ejtik őket, így a szúnyogok kiszáradnak és ebbe belepusztulnak. A számítások szerint ezek a szúnyogcsapdák 12 óra alatt, 2,5 kilométeres sugarú körben akár 30 000 vérszívót is begyűjtenek.

A beruházás fontosságát növeli, hogy Zomborban is megjelentek a nyugat-nílusi láz vírusát hordozó szúnyogok.