2024. március 28., csütörtök

Incidens a gumigyárnál

Nagybecskereken újra vitát nyitottak a kínai üzemről

A nagybecskereki Linglong gumiabroncsgyár építőhelyének biztonsági emberei tegnap megtámadták a holland NOS (Nederlandse Omroep Stichting) ügynökség stábját, amely – a leendő gyár közelében – interjút akart készíteni Ivan Živkovval, a Polgári Fordulat civil szervezet aktivistájával.

A biztonsági emberek azzal érveltek, hogy az újságíróknak nincs joguk az említett helyszínen forgatni. Amikor elmondták nekik, hogy közterületen vannak, mintegy száz méterre az építőhelytől, akkor többször is megszakították az interjút, a kamera és a riportalany közé állva. Meglökték az operatőrt, angol és kínai nyelven kiabáltak, lefényképezték az újságírók járművét, illetve annak rendszámtábláját.

A Polgári Fordulat a legerélyesebben elítéli a kínai beruházó embereinek a viselkedését. Ugyanakkor, emlékeztetik az állami szerveket, hogy kötelesek szavatolni a rendet és az ország törvényeinek a betartását.

Az üzem alapkövének letétele, azaz 2019 márciusa óta folyik a vita arról, hogy a „minden idők legnagyobb nagybecskereki beruházása”. Jót vagy rosszat hoz-e a legnagyobb bánáti városnak?

A kínai gumiabroncsgyár megépítésének támogatói főként a csaknem egymilliárd eurós beruházás nagyságát hangsúlyozzák, az 1200 új munkahely megnyitását dicsérik, amelytől a lepusztult nagybecskereki gazdaság újjáélesztését várják. A kifogásolók elsősorban a környezetvédelmi kockázatokat hangsúlyozzák. Szerintük nemcsak a városban élőkre nézve, hanem az ipari övezet közelében fekvő természetvédelmi rezervátum szempontjából is veszélyt jelent egy ilyen gyár megépítése. Azt is kifogásolják, hogy a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég több mint százhektárnyi jó termőföldet kapott, de megkérdőjelezik az építkezés törvényességét is.

A vitát a napokban újraindította a városi képviselő-testület rendkívüli ülése, amelynek egyetlen napirendi pontja a leendő gyár vízellátásának a megoldásáról szólt. Felvetődik a kérdés, hogy miért nem lehetett ilyen gyorsasággal megoldani a város ivóvízellátását, ami immár 18 éve várat magára.

„Nagybecskerek az európai gumigyártás egyik központja lesz és Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég évente több mint 630 millió dinár jövedelmet hoz az adók és a járulékok fizetése címén Nagybecskereknek és Szerbiának”– olvasható a nagybecskereki polgármesteri hivatal tegnap kiadott közleményében. Tíz százalékkal növeli a város költségvetését, épülhet belőle kommunális infrastruktúra, bővíthetik az ipari övezeteket – érvelt az önkormányzat.