2024. április 20., szombat

A kórházak lassan kilépnek a covid-rendszerből

Belgrád közel áll a kollektív immunitáshoz – Ma reggel egy 440 ezer adag kínai Sinopharm oltóanyagból álló szállítmány érkezett Belgrádba

Kedvezőbb a járványhelyzet Szerbiában, így az egészségügyi dolgozók is egy kicsit fellélegezhetnek. A kórházak lassan kilépnek a covid-rendszerből.

A súlyosbodás elkerülése érdekében minél több ember oltása szükséges. Belgrád közel áll a kollektív immunitáshoz, írja a Vajdasági RTV.

A kórházakban kezelt betegek száma is csökken, jelenleg 86-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 6710 ember hunyt el a szövődmények következtében. A kedvezőbb járványhelyzet miatt a belgrádi Dragiša Mišović klinikai kórházközpont kilép a covid-rendszerből. Predrag Savić, az intézmény igazgatóhelyettese a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy készek a nem koronavírusos betegek fogadására is. „Megtettünk minden járványügyi intézkedést és megtisztítottuk a helyiségeket, hogy a mai naptól elkezdhessük befogadni azokat a betegeket, akik nem koronavírusosak" – mutatott rá.

Jó hír érkezik Nišből is. 426 nap után az Egyetemi Klinikai Központ Anesztéziológiai Klinikájának intenzív osztályán már nincsenek koronavírusos betegek. Az intézmény mintegy 3000 súlyos beteget kezelt. Tavaly egy időben több mint ezren kerültek az említett kórházba.

A szakemberek napról napra az immunizáció fontosságára emlékeztetnek. Jó példa Belgrád, ahol közel járnak a kollektív immunitás megszerzéséhez, mondta Zoran Radojičić, a főváros polgármestere. Szerinte akkor lehet majd néhány koncert és fesztivált megszervezni, ha kevesebb mint száz fertőzött lesz naponta, és az oltási százalék meghaladja az 50 százalékot. Rámutatott, hogy Belgrád vezető szerepet tölt be a polgárok oltása terén.

Egyébként ma reggel egy 440 ezer adag kínai Sinopharm oltóanyagból álló szállítmány érkezett az Air Serbia repülőgépével a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre. A szállítmányt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Csen Bo Kína belgrádi nagykövete várta be.