2024. április 19., péntek

Vissza a normalitásba? Az EU megnyitja határait a beoltottak előtt

Az AFP hírügynökség Twitter-csatornáján jelentette be, hogy értesülései szerint az EU képviselői megegyeztek a határnyitást illető kérdésekben.

Az azóta több hírforrásból is megerősített információ arról szól, hogy az EU országainak képviselői engedélyezik a szabad utazást az Európai Unióba mindazoknak, akik felvették a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát. A hivatalos döntés jogerőre lépése a hét végéig várható. Arról egyelőre nincs információ, hogy vajon az EU azokat a vakcinákat is elfogadja-e ebben az esetben, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem engedélyezett.

Az EU vezetőinek azonban egyelőre nem sikerült teljesen lezárniuk a digitális zöld tanúsítvány bevezetéséről szóló tárgyalásokat, amelyekkel megkezdődik a közelgő turisztikai idényre vonatkozó terv végrehajtása. A tárgyalások valószínűleg csütörtökön folytatódnak. A 27 tagállamnak kell eldöntenie, hogy a bizonyítvány milyen előnyökkel jár határain belül, emlékeztetnek.

„A megbeszélések továbbra is olyan kulcsfontosságú kérdésekről szóltak, mint például az Európai Parlament kérése, hogy ingyenes teszteket biztosítanak mindenki számára" – mondta Cornelia Ernst német EP-képviselő a tárgyalások után.