2024. április 19., péntek

Metró nélkül Belgrád sem fejlődhet

Tomislav Momirović: Az első vonal építőmunkálatait már tavaszra megkezdik

A belgrádi metrót érintő első munkálatokat november elsején nyitják meg – jelentette be szerdán Tomislav Momirović építési, közlekedés és az infrastruktúrával megbízott miniszter a köztársasági képviselőház tegnapi ülésén, amelynek a napirendjén a több építkezést érintő jogszabály mellett a belgrádi metró és a városi vonat szabályozására tett törvényjavaslat szerepelt. A miniszter rámutatott, az első metróvonal új perspektívát hoz majd a főváros számára, illetve megoldást az egyre nagyobb városi forgalom okozta gondokra.

Számításai szerint mivel az elmúlt években kétszeresére nőtt a fővárosban élők életszínvonala, a városi forgalom növekedésével lehet számolni. Már most is gondot okoz a sűrű forgalom, ám a helyzet idővel csak súlyosbodhat. A belgrádi metró ötlete kapcsán rámutatott, hogy ennek a tömegközlekedési eszköznek az igényére még 1971-ben rámutattak. Azóta számos alkalommal felmerült az építkezés megkezdésének terve, ám sokszor a politikai akarat, máskor az anyagiak hiánya hátráltatta megvalósulását. Momirović hangsúlyozta, hogy a metró első vonalának megvalósítása már jövő év tavaszán elkezdődhet. Az első metróvonal Železnik városi községet köti majd össze Mirijevo városi községgel, vagyis a 21 kilométer hosszú vonal összeköttetést jelent majd a Makiš mező, Žarkovo, Bele Vode, a Požeška, az Ada Ciganlija, a Vásártér között. A metró megáll majd Mosztari közúti csomópontnál, a Száva téren, a Köztársaság téren, a Skadarlija utcában, Duna állomásnál, a Pancsovai hídnál, a karaburmai vasútállomásnál, a Mirijevói bulevaron, a Hetedik Gimnáziumnál, az utolsó állomás pedig Mirijevo községben lesz.

Ezután a második metróvonal megépítését tervezik, ami várhatóan 2030-a készül el, és Zimonyt köti majd össze Mirijevo községgel, az Újvidéki úton, Újbelgrádon keresztül, megállva az Arenánál, a Száva Központnál, a Száva téren, Manjež parknál, a Makszim Gorkij utcában, illetve az Ustanička utcánál. Készül a harmadik vonal ötletterve is, amely a nagybani piactól indulna Bežaniján és Surčinon keresztül, a Gandi utcán át, a köztársasági képviselőháznál is megállna, és eljutna egészen a Prokop vasútállomásig, illetve Banjica községig. Szavai szerint a metró kiépítése nélkül a főváros fejlődését helyezik korlátok közé.

A köztársasági képviselőházban ugyanakkor vitát folytattak a biztonsági erők számára épülő lakásokat szabályozó törvény módosításáról is. Ezek a módosítások arra vonatkoznak, hogy a kivitelező a felépülő lakások mellett a lakótömbökbe kommerciális tartalmakat kiszolgáló helyiségeket is kialakíthatnak a lakótömbök földszintjén.

A képviselők megvitatták az elektronikus dokumentumokkal foglalkozó törvény, valamint a tervezéssel és építkezéssel foglalkozó törvény módosítását is, ami határidőket határoz meg az építési engedéllyel rendelkező objektumok esetében a használati engedélyek beszerzése kapcsán. Módosítják a hajózással és kikötőkkel foglalkozó törvényt is, bevezetik a hajókönyvecskék nyilvántartásának, a hajónaplók nyilvántartásának, valamint a hajó személyzetének nyilvántartása fogalmát. A módosítás után ezeknek a regisztereknek köszönhetően a hazai és az európai nyilvántartások között adatcserére nyílik lehetőség, hozzájárulva ezzel a biztonságos hajózáshoz.

A képviselők késő délután megkezdték az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület Tanácsa (REM) tagjaivá javasolt személyek megvitatását is. A kedden megkezdett ülés napirendi pontjairól várhatóan ma szavaznak.