2024. április 25., csütörtök

Brnabić: A Belgrád és Priština közötti párbeszéd mindkét fél érdekeit képviseli

Az Európai Unió területén némi frusztráció lépett fel amiatt, hogy a Belgrád és Priština közötti párbeszédet elhalasztották – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő. Emiatt Priština abban reménykedik, hogy az első találkozóra júniusban kerül majd sor.

Brnabić Brüsszelbe látogatott, ahol európai tisztviselőkkel találkozott, és kijelentette, hogy Belgrád készen áll a párbeszédre és úgy véli, hogy a legjobb érdekeket képviseli mindkét fél számára.

Kiemelte, hogy a párbeszéd és a helyzet normalizálása csak egy azok a feltételek közül, amelyek a régió stabilitását biztosítják.

Brnabić úgy értékelte, hogy konstruktív találkozókra került sor az európai parlamenti képviselőkkel, amelyeken egyebek mellett arról is tárgyaltak, hogy milyen reformokra van szüksége Szerbiának ahhoz, hogy meginduljon az EU felé vezető úton.

A jogállamisággal kapcsolatban Brnabić elmondta, hogy Szerbia eleget tesz ennek a feltételnek és az ő mandátuma alatt ez a kérdés abszolút elsőbbséget élvez.

Ami a médiát illeti, Brnabić emlékeztet arra, hogy elfogadták a médiastratégiát és annak a végrehajtására irányuló cselekvési tervet.