2024. április 25., csütörtök

Már gyermekeknek is szükséges a PCR-teszt a görögországi belépéshez

A görög hatóságok legfrissebb intézkedései szerint csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be Görögország területére az 5 évnél idősebb gyermekek. Korábban ez csak a 10 évnél idősebb gyermekekre vonatkozott, azonban most lecsökkentették a korhatárt.

A bejelentések szerint ez a szabályozás még változhat a tanév végéig.

A Blic tudósításában arra emlékeztet, hogy Görögország múlt szombaton nyitotta meg az idei turistaszezont, ezzel együtt sok kérdést is felvetett az országba való belépés kapcsán. Az egyik legfontosabb, hogy hogyan engedjék be a 16 évnél fiatalabb gyerekeket, akiknek Szerbiában nincs lehetősége, hogy felvegyék bármelyik vakcinát, amely a görögországi belépés egyik karantént kiváltó feltétele. Erre, egyedüli megoldásként, azt találták ki, hogy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell csináltatniuk.

Ha figyelembe vesszük, hogy Szerbiában 9000 dinárba kerül a saját kérésre elvégzett PCR-teszt, akkor két 5 és 16 év közötti gyermek esetében ez már 18.000 dinárjába kerül a családnak. Hatalmas kiadás, főleg ha összevetjük azzal, hogy ezen a pénzen szállást is tudnánk foglalni főszezonban. Emiatt nagy az elkeseredés mind a turisták, mind pedig az idegenforgalomban dolgozók részéről, hogy az újonnan behozott rendelkezés tönkreteheti a görögországi, családi nyaralást.

Emiatt döntöttek úgy, hogy a gyermekek beutazási feltételei megváltozhatnak az elkövetkező hónapokban, egész a következő tanév kezdetéig.

Az egyik szerbiai utazási iroda vezetője a Blicnek elmondta, hogy több lehetőséget is lát arra, hogy megkönnyítsék a gyermekek beutazását Görögországba. Az egyik, hogy inkább az antitest-tesztekre hagyatkoznak, mintsem a PCR-tesztre, ami 3000-3500 dinárba kerül. Emellett néhány görögországi szálloda magára vállalta a PCR-teszt költségeit, hogy odavonzza a családokat. Azonban ezt az apartmanok tulajdonosai nem tudják megtenni.