2024. március 28., csütörtök
CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

Minden esetet jelenteni kell!

Május 18-a Szerbiában a családon belüli erőszak női áldozatainak a napja – ebből az alkalomból tegnap óta Törökbecse központjában egy billboard is emlékezteti a járókelőket a tragikus nőgyilkosságokra. Az adatok szerint a gyilkosságok elkövetői a legtöbb esetben az áldozatok társai. A törökbecsei Roma Egyesület által vezetett Vajdasági Multietnikus Feminista Hálózat tagszervezetei Nagybecskereken, Újvidéken, Zsablyán, Pancsován, Törökbecsén és több más városban is műhelymunkákat szerveztek, amelyekkel az erőszakos esetek jelentésének a fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet.

Szerbiában az év eleje óta hat nőt ölt meg a párja, és öt gyilkossági kísérlet is volt – ezek a Nők az Erőszak Ellen Hálózat adatai. Az elmúlt húsz év tapasztalata szerint több mint 300 nő lett családon belüli erőszak áldozata, de mivel az erre vonatkozó hivalatalos információk híján csak a sajtóhírek alapján lehet adatokat gyűjteni, a valós szám ennél jóval nagyobb is lehet.

Vesna Ćerimović, a Roma Egyesület aktivistája szerint a hivatalos szerveknek a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében fek kellene venniük a kapcsolatot a női civil szervezetekkel, amelyek a renkdívüli helyzet és a járvány teljes ideje alatt is mindenben támogatta a hozzájuk forduló nőket.

Május 18-át a Nők Elleni Hálózat mintegy 8000 polgár aláírásával megtámogatott kezdeményezésére 2017-ben nyilvánította a családon belüli erőszak női áldozatainak nemzeti napjává a szerb kormány. A kezdeményezésre azt követően került sor, hogy 2015-ben május 16-a és 18-a között, azaz mindössze három nap alatt hét nőt ölt meg a párja.