2024. április 25., csütörtök

Erősíteni a szórványt

A Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége Zomborban és Doroszlón járt

Nyugat-bácskai látogatása során mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke által vezetett küldöttség és Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke egyeztető látogatást tett tegnap Nataša Turkićnál, a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtár igazgatónőjénél, majd Doroszlón a helyi egyesületek, intézmények és szervezetek képviselőivel tárgyalt.

A továbbiakban a delegáció tagjai Doroszlón folytatta útját. Megtekintették a helyi fiókkönyvtár épületét, majd Sutus Áronnal, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökével, Péter Istvánnal, a Dunatáj Egyesülés elnökével, a zombori Szórványközpont vezetőjével ellátogattak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületbe, ahol a többi helyi egyesületek, intézmények, szervezetek – az Önkéntes Tűzoltó Testület, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a DISZ Ifjúsági Szervezet, a Kuckó Gyermeksarok, a Keresztény Magyar Nyugdíjas-egyesület, a Szent György Lovagrend, az Alvég Teke Klub – képviselőivel folytattak megbeszélést. Megtekintették továbbá a tűzoltóotthon és az ifjúsági szervezet újonnan felújított klubhelyiségét.

A delegáció a doroszlói tűzoltóotthon előtt (L. Móger Tímea felvétele)

A delegáció a doroszlói tűzoltóotthon előtt (L. Móger Tímea felvétele)

Mgr. Hajnal Jenő a nyugat-bácskai és a doroszlói látogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy egy-egy faluban, közösségben meg kell találni azokat a szerveződéseket, amelyek a törődést fölvállalják.

– Most Nyugat-Bácskában és itt, Doroszlón is a helyi művelődési egyesület a tűzoltóotthon, a helyi szorgoskodó egyesületek és csoportok képviselőit próbáljuk meghallgatni és az igényeiket nyilvántartásba venni. Az a legfontosabb, hogy leüljünk és beszélgessünk egymással. Hosszú hónapok teltek el úgy, hogy ez a közvetlen kapcsolat elmaradt. Érezzük ennek hiányát, a hiány pedig azt szüli, hogy mindig valahol a kiteljesedést keresse az ember. A fogyóban lévő közösségekben ennek a kiteljesedésnek a lényege, hogy az elképzelések megvalósuljanak. Hiú ábrándok helyett azt hiszem, ma is arról szeretnénk beszélni, hogy ennek a nagy múltú falunak a művelődési egyesületét, hogyan tudjuk megerősíteni és támogatni. Konkrétan, hogyan tudjuk az épület udvarát rendbe hozni és olyan feltételeket teremteni, hogy akik ide eljönnek – idősek, fiatalok egyaránt – jól érezzék magukat. Ami a tűzoltóotthont illeti, látjuk, hogy kész múzeumi jellege van az épületben elhelyezett tárgyaknak. Igyekszünk ott is erősíteni, segíteni a tagságot. Az egyik leghagyományőrzőbb településen vagyunk, amelynek hihetetlenül nagy múltja van, sőt művelődéstörténeti fontossága, hiszen Hermann Ottó, Fehér Ferenc és Herceg János is itt kereste a szellemi táplálékot, az erőt, a földhöz való kötődést, ahhoz hogy alkotni, teremteni tudjon. Mi is ezt keressük, ezt próbáljuk megtalálni és hogyha egymást ebben erősíteni tudjuk, akkor a mai találkozónk eredményes lesz – mondta az MNT elnöke.

Az MNT küldöttségét Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, Lulić Emil hivatalvezető, Turkál Marianna, az Oktatási Bizottság tagja és Szlákó József, a tanács tagja alkotta.