2024. április 19., péntek

Várható-e még egy turistautalvány-kibocsátás az idén?

Újabb 100 000 üdülési utalvány engedélyezését kezdeményezi a Szerbiai Szálloda- és Vendéglátóipari Egyesület (HORES). Tatjana Matić szakminiszterhez intézett levelében a társulás arra emlékeztet, hogy a turistautalványok néhány évvel ezelőtti bevezetése után csakhamar egyértelművé vált, mennyire fellendíti ez a fajta állami támogatás a hazai vendéglátóipart, és milyen sokat jelent a turisztikai szolgáltatóknak, akik a biztos bevételt látják benne.

Mivel az idén Szerbia polgárai immár ismét biztonságban eljuthatnak régi, kedvenc nyaralóhelyeikre Görögországba, Egyiptomba, Törökországba, Horvátországba vagy Montenegróba, számolni kell azzal, hogy kevesebb vendégéjszakát töltenek a hazai hotelekben, gyógyfürdőkben és hegyvidéki üdülőkben, ezért a HORES azt indítványozza, hogy változtassanak a feltételek egyikén, azaz 70 000-ről emeljék 90 000 dinárra a havi bevétel felső határát. Az egyesület érvelése szerint ez megnövelné az itthoni üdülés, legfőképpen a szállodai elhelyezés iránti érdeklődést, eddig ugyanis a magánüdülőknek volt legnagyobb haszna a kuponokból.

Az idén a kormány előbb 100 000 utalvány kibocsátását hagyta jóvá, ez a mennyiség már február elejére elfogyott, majd további 20 000 vauchert adtak ki, ezek azonban május 10-én nem egész három óra alatt gazdára találtak.