2024. március 29., péntek

Kutyafalkák bitorolják Zombort

Az utóbbi időben falkába verődött kóbor kutyák bukkannak föl a város különböző pontjain. A falkák különösen kedvelik a városközpontot, az Újszelencse lakótelepet, valamint a csatornaparti sétányt.

A kóbor kutyák egyáltalán nem ártalmatlanok, megkergetik a kerékpárosokat, megtámadják a kocogó felnőtteket, fölbukkanásukkor a szülők karjaikba kapják a gyerekeket, majd igyekeznek menedéket keresni.

Emellett külön gondot jelent, hogy a gazdiknak nem szokása felszedni az odahaza tartott, közösségi helyeken sétáltatott kedvenceik ürülékét, így a parkok, a járda menti zöldfelületek tele vannak kutyagumival. Ráadásul szájkosár nélkül sétáltatják a nagytestű állatokat, eloldják pórázukat, így a kutyák a járókelők közt kergetőznek, ráugrálnak a sétálókra.

Pedig létezik kutyatartásra vonatkozó városi rendelet, amely a sétáltatás módját is szabályozza, csak be kellene tartani.

Tavaly a participatív költségvetés szavazásán egy kutyafuttató kialakítására voksoltak legtöbben, ezt a létesítményt idénre ígérték az illetékesek, de egyelőre kérdéses, hogy mennyit javíthat majd a futtató a város kutyaproblémáin.

A kóbor ebek nem csupán a városlakóknak okoznak gondokat, a falvakban is, mintegy vezényszóra megjelennek, a nyílt utcán vonulásuk minden egyéb, csak nem bizalomgerjesztő, éjszakánként meg a kertek alján randalíroznak. Arra várni badarság, hogy a kutyafalkák varázsütésre eltűnnek a falvakból, meg a városból.

A kóbor állatok okozta probléma egyelőre kezelhetetlennek tűnik, hiába a vonatkozó rendelet, meg az ebmenhely, ettől még önmagában nem csökken a számuk.