2024. április 19., péntek

A természet szeretetétől a városszeretetig

Zentán szerény keretek közt tartották meg a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot

Gergely József biológusnak, ornitológusnak, napilapunk újságírójának és fotóriporterének Pro Natura című, természetfotókból összeállított kiállításával péntek este vette kezdetét Zentán a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. A tárlatot Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője nyitotta meg. Gergely József a természetes környezetükben megmutatkozó állatok és növények művészi bemutatásával igyekszik felkelteni az érdeklődést a még meglévő természeti értékeink iránt. A kiállítás június végéig látogatható a múzeum képtárában.

A zentai Gyermekbarátok Egyesületének szokásos gyermekfoglalkozásai a járványhelyzet miatt az idén is elmaradtak, de a civil szervezet a Múzeumok Éjszakája alkalmából otthoni kézművesprogramot hirdetett a számukra. Azt a kihívást kapták, hogy szüleikkel, testvéreikkel együtt, fantáziájuk alapján készítsenek terepasztalt azokról a látnivalókról, amelyeket elképzelésük szerint a múzeumokban láthatnak. A terepasztalokról készített fotókat a gyermekeknek május 22-éig kell elküldeniük, aznap 9-től 14 óráig személyesen is behozhatják alkotásaikat, hogy kiállítsák őket. A terepasztalok az előzetes tervek szerint május végéig lesznek megtekinthetők a múzeumban.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében szombaton délután Pejin Attila muzeológus, történész, a Zentai Városi Múzeum vezetője kalauzolásával rendhagyó várostörténeti túrán vehettek részt az érdeklődők. A túrázók a Zenta belvárosában található köztéri szobrokhoz látogattak el, és szerezhettek róluk érdekes információkat. A séta során azok az alkotások is említésre kerültek, amelyek már valamilyen okból nem ékesítik Zenta tereit. Szó esett azokról a szobrokról is, amelyeknek felállítását tervezték, de végül nem lett belőle semmi.
A rendezvénysorozat szombat este a múzeum épületében folytatódott, ahol a látogatók Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató vezetésével a múzeum állandó néprajzi kiállítását tekintették meg. Végezetül a zEtna internetes irodalmi folyóirat, könyvkiadó szervezésében Balogh Virág László – Mózes közelmúltban elhunyt zentai költő, versénekes és zenész emlékét idézték fel zenésztársai és barátai: Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Szögi Csaba, Verebes Ernő és Beszédes István.

A Múzeumok Éjszakáján a zentaiak szombat este 11 óráig az intézmény állandó kiállításait is megtekinthették, és ellátogathattak a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ kiállítási termébe is.
A zentai városháza tornyában lévő Zentai Csata Emlékkilátóba a járványhelyzet miatt sajnos az idén sem lehetett felmenni.