2024. április 19., péntek

Személycserék a Szabadkai Egyházmegyében

Slavko Večerin: A plébániai szintű személycserék Szabadkát és környékét is érinteni fogják

Az elmúlt év novemberében a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban felszentelték a Szabadkai Egyházmegye új püspökét, Slavko Večerint, aki dr. Pénzes Jánost váltotta ezen a poszton. A kinevezés óta fél év telt el. Vajon milyen személycseréket hajtott végre azóta az új püspök? A személycserék érintik-e a helyi plébániákat? Hogyan halad a Szent Teréz-székesegyház felújítása? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg az egyházmegye vezetőjét, és Slavko Večerin írásban válaszolt.

A székesegyház felújításával kapcsolatban az új megyés püspök arról adott tájékoztatást, hogy szakemberek újabb vizsgálatokat végeztek el az épületen.

„A Székesegyház felújításánál a hangsúly most a tornyokra helyeződik. Nemrég járt itt Magyarországról egy szakemberekből álló csoport. Tájékoztattak a jelenlegi állapotokról, biztosítva arról, hogy a tornyok nagyobb beavatkozás, illetve átépítés nélkül helyreállíthatók. A konkrét kivitelezéssel kapcsolatban azt mondhatom, hogy a munkálatokhoz szükséges vizsgálati eredményeket hamarosan megkapjuk, amiből kiderül majd, pontosan milyen módon fog történni a további felújítás” – olvasható Slavko Večerin levelében.

Az új püspök kinevezésével együtt elkezdődtek a személycserék is. Slavko Večerin válaszlevelében azt hangsúlyozta, hogy az egyházmegye területén nem történt és egyelőre nem is várható semmilyen átszervezés, csupán személyi változások, amelyek a püspökségen már el is kezdődtek.

„Az év elején alakult meg a Szabadkai Egyházmegye Tanácsosi Testülete. Ez a testület nyolc tagot számlál, és amint a neve is mondja, az a feladata, hogy tanácsokkal és javaslatokkal segítse a munkámat az egyházmegye kormányzásában. Valamivel később megalakult két másik testület is: a Liturgikus és a Katekétikai Bizottság. Előbbi a fontos liturgikus témákkal foglalkozik, míg utóbbi a hitoktatásra vonatkozó kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Emellett megemlíteném még, hogy hamarosan egy harmadik bizottság is megkezdi működését az egyházmegyét érintő gazdasági ügyek terén” – írja a megyés püspök.

A fenti testületek mellett Slavko Večerin püspökké való szentelése után a személyi titkárának ft. Szabó Szepesi Csabát, az egyházmegye új levéltárosának pedig ft. Skenderović Dražent nevezte ki. Ezek a kinevezések még tavaly megtörténtek. Az idei esztendőben pedig kinevezte az új általános helynököt, msgr. Fazekas Ferenc személyében, a napokban pedig megkezdi szolgálatát a Szabadkai Egyházmegye új vagyonkezelője, ft. Štefković Mirko is. A püspöktől megtudtuk azt is, hogy a személyi változások a plébániák szintjén is folytatódnak, személycserék formájában.

„Mindez pedig Szabadkát és környékét is érinteni fogja. De hogy hány plébánost fogok áthelyezni, és hogy mely plébániákon lesznek változások, ennek átgondolása még folyamatban van. Egyelőre annyit mondhatok, hogy több körben fog történni, melyek közül az első hamarosan kezdetét veszi” – magyarázta levelében a püspök.

Slavko Večerintől megkérdeztük, hogy mi teszi szükségessé a személycseréket a plébániák élén.

„Úgy hiszem, minden élethelyzetben a motivációvesztés, illetve a fásultság elkerülése érdekében szükség van időnként némi friss levegőre, így a papok esetében is. Ezért fontos, hogy időnként változások történjenek. Egy papköltőtől olvastam, hogy ő például egyfajta megfiatalodásként élte meg azt, amikor egy új közösséghez küldték őt szolgálni. Ami egy konkrét áthelyezés menetét illeti, mint ennek az egyházmegyének a főpásztora, hozok egy döntést, amit az érintett személynek tiszteletben kell tartania. Természetesen, mielőtt döntenék, kikérem mások véleményét is, és igyekszem figyelembe venni mind a plébánia, mind az érintett pap adottságait. Mindez nyilván nem zárja ki teljesen, hogy ne születhessen téves döntés. Ilyen esetben viszont tudunk egymással beszélni a kialakult helyzetről, és szükség esetén változtatni rajta” – válaszolta a Szabadkai Egyházmegye püspöke.