2024. április 26., péntek

Felújítás előtt a verbászi református templom

Nem sietnek, alapos munkát szeretnének végezni

A verbászi református templom a klasszicizmus időszakában 1822 és 1824 között, egyhajós épületként, a kúlai Jacob Neuschwender tervei alapján készült el. Az orgona 1842-ben, a torony pedig 1861-ben került a helyére.

Szilágyi Dénes István, a verbászi református egyházközség lelkésze elmondta, nélkülözhetetlen a templom felújítása, már az eszközöket is biztosították. Azt is tudni kell, hogy a felújítás az építés ellentétes folyamat: először a tetőt kell teljesen felújítani, ezt követően a falakat átvágják és szigetelik, majd újravakolják a homlokzatot és az egész templomot. Ez a fő terv, ezért fontos a sorrend. Szerinte ugyanis hiába festenek, szigetelik és vakolják újra a falakat, ha az épület beázik, az egész munka semmit sem ér.

− Mivel igen szűkösek az anyagi kereteink, ezért a felújítási munkálatokat kizárólag pályázatok útján és támogatásokból kezdhetjük el. A tető felújítása a legfontosabb, kaptunk rá támogatást a budapesti Teleki László Alapítványtól. Maga az adminisztratív folyamat hosszúra nyúlt, és mire odakerültünk, hogy elkezdjük a munkát, a vállalkozó elhalálozott. A falak vízszigetelését Németországból finanszírozzák, az újravakolásra pedig a Magyar Nemzeti Tanács ígért támogatást. A felújításhoz szükséges pénz tehát már valójában megvan, mindenkinek nagyon szépen köszönjük. Jelenleg azonban minden leállt, hiszen a tető javítására (újra) le kell küzdeni az adminisztratív akadályokat – magyarázta a verbászi lelkész.

A verbászi református templom (Paraczky László felvétele)

A verbászi református templom (Paraczky László felvétele)

Kifejtette, a templomot 1985-ben újították fel utoljára, de a tetőt nem bántották, a vakolat és a festék pedig azóta lemállott, lemosta az eső.

− Az épület szerkezete stabil, nem repedeznek a falak, és hiszem azt, hogy ha a tetőszerkezetet sikerül felújítani, a többi sokkal könnyebben megy. Nem akarunk sietni a munkálatokkal, és nem szeretnénk, ha kárba veszne a már meglévő pénz sem, éppen ezért szükséges az alapos tervezés. Kétszáz évet kibirt az épület, így szerintem még néhány év nem jelent sokat. Másrészt, a város központjában szinte szimbólummá vált az evangélikus és a református templom, hiszen a községháza mindkét épülettel szemben van, és biztos vagyok abban, hogy a városnak is érdekében áll, hogy szép és rendezett legyen a központ.

Mindannyian reméljük, hogy a Jóisten segítségével a 200 éves évfordulót már a felújított református templomban ünnepelhetjük – mondta végezetül a verbászi református egyházközség lelkésze.