2024. április 25., csütörtök
EB-HÍREK

Uniforia a labda, Skillzy a kabala

A gyártó Adidas több mint egy évig tervezte az Uniforia névre keresztelt labdát, amely a június 11-én kezdődő Eb csoportkörének hivatalos játékszere lesz. Az Adidas, amely 2018-ban kezdte a tervezést, majd 2019 novemberében mutatta be a labdát, azzal magyarázta az elnevezést, hogy az angol egység (unity) és lelkesedés, izgalom (euphoria) szavakat foglalja magában. A mintában az élénk színű vonalakat fekete ecsetvonások keretezik, amelyek a határok elmosódását és a kultúrák sokszínűségét szimbolizálják a gyártó szerint. Emellett a kontinenstornát és annak eredeti évét jelezve az EURO és a 2020 felirat is felkerült rá. A megjelenés arra utal, hogy az idei kontinensviadalt rendhagyó módon 11 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendezik. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont. Az Uniforia normál méretű másolata nagyjából 10 ezer, az eredeti labda pedig körülbelül 40 ezer forintért kapható Magyarországon.

A labda mellett természetesen kabalafigurája is lesz a kontinensviadalnak. A Skillzy névre hallgató kabalát a szabadstílusú futball és az utca kultúrája ihlette. A vagány kinézetű fiú hosszú ujjú, kapucnis melegítőt visel, amelynek színe világoskék, csak az ujja fehér, a mellkasánál pedig az EURO 2020 emblémája díszíti. A kabalafigurát már 2019. március 24-én az Amszterdamban rendezett holland–német Eb-selejtező felvezetéseként 55 ezer néző jelenlétében bemutatták, a műsor során a világ legjobbjai közé tartozó két szabadstílusú futballista, Liv Cooke és Tobias Becs tartott bemutatót a közönségnek. A Skillzy név az angol készség, ügyesség (skill) szó becézett formája. Skillzy Super Victort váltja, aki a 2016-os franciaországi Eb kabalafigurája volt.

Megjelent az Eb hivatalos dala is!

Pénteken hajnalban bemutatták az idei Európa-bajnokság dalát, amelyet Martin Garrix holland DJ és Bono, a U2 rockzenekar frontembere készített. A dal a We Are The People We’ve Been Waiting For, azaz Mi vagyunk azok az emberek, akikre vártunk címet kapta.
A holland lemezlovas még 2013-ban vált világszinten ismertté Animals című slágerével. A U2 frontemberével együtt mindketten nagy futballrajongók, így érthető, hogy rájuk esett a választás. A 2016-os torna dalának elkészítésére is egy DJ-t kértek fel egy énekes mellett: akkor David Guetta és Zara Larsson This One’s For You című száma lett az Eb hivatalos zeneszáma.
A 2020-as Eb dala bárki számára ingyenesen elérhető a YouTube-on.

Videobíró is segíti a játékvezetőket

A labdarúgó-Európa-bajnokságok történetében először videobíró (VAR) is segíti majd a kontinensviadalon közreműködő 19 játékvezetőt. Az UEFA vezető testülete 2018 szeptemberében döntött arról, hogy bevezeti a VAR-t az Eb-n, így a 2016-ban már alkalmazott gólvonal-technológia után újabb technikai eszköz áll a játékvezetők rendelkezésére, hogy kulcsszituációban jó döntést hozzanak. A VAR használatával viszont nem lesznek alapvonali asszisztensek, mint az előző két Eb-n. Ám nem csak a Bajnokok Ligájában már évek óta használt VAR alkalmazása jelent újítást. Egy tavaly februári megállapodásnak köszönhetően az idei Eb-n lesz egy dél-amerikai trió is, amelyet az argentin Fernando Rapallini vezet. Cserébe a szintén júniusban rajtoló Copa Américán egy spanyol bírói hármas is közreműködik. Szintén történelmi, hogy a francia Stephanie Frappart bekerült a 12 fős kiegészítő személyzet tagjai közé, azaz negyedik játékvezetőként vagy tartalék asszisztensként szerepel majd a nyári Eb-n, így először lesz nő a közreműködő bírók között. Frappart volt az első nő, aki a férfiak között élvonalbeli bajnokit, Bajnokok Ligája-összecsapást, illetve világbajnoki selejtezőt is vezetett. Az UEFA április 21-én jelölte ki az Eb-n közreműködő 19 játékvezetőt és csapatukat, amely alapján 2004 óta először nem lesz magyar köztük – Kassai Viktor 2008-ban negyedik játékvezetőként, az előző két alkalommal pedig bíróként volt résztvevője az Eb-nek.
A 2020-as Eb játékvezetői: Felix Brych (német), Cüneyt Çakır (török), Carlos Del Cerro Grande (spanyol), Andreas Ekberg (svéd), Orel Grinfeeld (izraeli), Ovidiu Alin Hategan (román), Szergej Karaszev (orosz), Kovács István (romániai), Björn Kuipers (holland), Danny Makkelie (holland), Antonio Miguel Mateu Lahoz (spanyol), Michael Oliver (angol), Daniele Orsato (olasz), Fernando Rapallini (argentin), Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (portugál), Daniel Siebert (német), Anthony Taylor (angol), Clément Turpin (francia), Slavko Vinčić (szlovén).

BL-döntősök nélkül készülnek a németek

A Bajnokok Ligája-döntő négy német játékosa nélkül kezdi meg az Európa-bajnoki felkészülést Joachim Löw szövetségi kapitány magyarokkal azonos csoportban szereplő válogatottja. A Chelsea-ben Kai Havertz, Antonio Rüdiger és Timo Werner, míg a Manchester Cityben İlkay Gündoğan érintett a május 29-ei isztambuli angol házidöntőben. Ezért Löw rájuk egyelőre nem számíthat – két nap pihenőt is adna nekik a BL-finálét követően –, így csonka kerettel utazik el a május 25. és június 6. közötti ausztriai edzőtáborba. A BL-döntősök csak a seefeldi összetartás utolsó pár napjában csatlakoznának a csapathoz. A szövetségi kapitány kiemelte: számára fontos, hogy a keret az Eb-rajt előtti két hétben már együtt legyen. A németek június 2-án Innsbruckban Dániával, majd 7-én Düsseldorfban Lettországgal vívnak felkészülési találkozót. A Löw-csapat az Eb csoportmérkőzéseit Münchenben játssza: június 15-én a világbajnok francia, 19-én a címvédő portugál, majd 23-án a magyar együttes lesz az ellenfele.

Verratti lemarad a tornáról?

Térdsérülés miatt könnyen elképzelhető, hogy lemarad a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságról Marco Verratti, a PSG olasz futballistája. A 28 éves középpályás klubcsapata szombati edzésén dőlt ki a sorból, a legfrissebb vizsgálatok szerint pedig négy–hat hetes kihagyás vár rá. Ha ez tényleg így alakul, valószínűsíthetően nem lehet ott az olasz válogatottban a kontinensviadalon. Az olaszok mindhárom csoportmérkőzésüket hazai környezetben, a római Stadio Olimpicóban játsszák az Európa-bajnokságon: június 11-én Törökország, június 16-án Svájc, június 20-án Wales ellen lépnek pályára.

A klubsikerek segítik az angolokat?

Harry Kane szerint növelheti az angol labdarúgó-válogatott esélyét az Európa-bajnokságon az a tény, hogy a szigetországi klubcsapatok nagyon sikeresek a mostani Bajnokok Ligája- és Európa-liga-szezonban. A BL-ben Chelsea–Manchester City döntőt rendeznek, míg az El-ben a Manchester United és a spanyol Villarreal jutott a fináléba. A három angol csapat számos játékost ad a válogatottba. „Nagyon sok angol játékos szuper formában van – mondta a BBC-nek Kane, a nemzeti csapat kapitánya. – Ez csak segíthet bennünket a válogatottnál. A legfontosabb meccseken edződnek.”

A favoritok közé sorolt Anglia június 13-án, a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen kezdi szereplését az Eb-n, majd Skócia és Csehország következik – mindhárom csoportmérkőzésre a londoni Wembley Stadionban kerül sor. Az angolok a 2018-as oroszországi vb elődöntőjében alulmaradtak a horvátokkal szemben, de azóta sokat erősödött és gyorsult Gareth Southgate szövetségi kapitány csapata. „Évről évre erősödünk. Ideális elegye vagyunk a tapasztalt és fiatal játékosoknak, ami egy tornán nagyon fontos – fogalmazott Kane. – Biztos vagyok abban, hogy Garethnek a bő kínálat miatt fejfájást fog okozni a keret kijelölése, de ez az, amire törekszünk. Csak így lehetünk a világ legjobbjai.” Hozzátette: a 2018-as vb-n jól szerepeltek, de nem elég jól, most pedig itt a lehetőség, hogy megpróbáljanak végig versenyben maradni. Szerinte ehhez minden adott a számukra.

Robben visszatérhet?!

Arjen Robbennek az az álma, hogy a nyári Európa-bajnokságon ott lehet majd a holland labdarúgó-válogatottban. A 37 éves szélső azután nyilatkozott erről, hogy a múlt hétvégén nyolc hónapja először lépett pályára kezdőként a Groningen színeiben a holland bajnokságban. A vb-ezüst- és bronzérmes Robben a meccs egyik legjobbja volt, az Emmen elleni 4:0-s sikerből két gólpasszal vette ki a részét. Lecseréléséig 80 percet töltött a pályán, ami legtöbb azóta, hogy tavaly visszatért egy évvel korábbi visszavonulása után, és a Groningenhez igazolt. „Ha hívna, biztos, hogy igent mondanék” – válaszolta arra az újságírói kérdésre, mit szólna Frank de Boer szövetségi kapitány esetleges hívására. „Persze realistának kell maradni. Ehhez megfelelő erőállapotba kellene kerülni, és többletet kellene jelenteni a csapatnak. Majd meglátjuk.”
A Bayern München, a Real Madrid és a Chelsea korábbi sztárja 2017 októberében játszotta eddigi utolsó mérkőzését a holland válogatottban, amelyben összesen 96 alkalommal lépett pályára. Frank de Boer várhatóan a hét második felében jelöli ki bő keretét a június 11-én rajtoló Eb-re, amelyen a hollandok Ukrajnával, Ausztriával és Észak-Macedóniával szerepelnek egy csoportban.