2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A fiatalabbakat szólítják fel az immunizációra

A katonai szakszervezet tiltakozik a védőoltás kötelezővé tétele miatt

Az államvezetés képviselői és az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a járványhelyzet hosszú távú stabilizálásának a védőoltással való immunizáció folytatása az alapja. A leggyakrabban emlegetett cél a felnőtt korú lakosság 50 százalékának az immunizációja június végéig. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a Pink tv vendégeként elmondta, hogy eddig nagyjából 4 millió adag védőoltást adtak be az országban. Mint hozzátette, a következő időszakban elsősorban a fiatalabb korosztálynak, valamint a 40 és a 60 év közöttieknek kellene minél nagyobb számban felvenniük a védőoltást. Az említett korosztályoktól függ, hogy június 30-áig sikerül-e legalább 3 millió polgárt két adag vakcinával immunizálni – emelte ki Mirsad Đerlek, mondván: a mutatók jobbak, mint voltak, ám akkor lélegezhetünk fel, ha a napi esetszám száz alá csökken.
Zoran Radovanović epidemiológus szerint egyelőre érdemes óvatosnak lenni, főleg a korlátozások további enyhítése tekintetében, „mivel a hivatalos adatok értelmében eddig 1,7 millió polgár kapta meg a védőoltás mindkét adagját". Mint az N1 tv-nek hozzátette, ezeknek a polgároknak sem tekinthető mindegyike védettnek, „hiszen legtöbbjük a Sinopharm védőoltását kapta meg, ez pedig, elsősorban az idősebbek esetében, nem kellőképpen hatékony".

EGYESEK SZÁMÁRA KÖTELEZŐ
Habár hivatalosan a koronavírus elleni védőoltás Szerbiában egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező, Aleksandar Vučić államfő múlt heti kijelentését követően, miszerint „a vezérkari főnök döntése értelmében a Szerbiai Katonaság kötelékében szolgálók számára meglehetősen kötelező a védőoltás felvétele", már sejteni lehetett, hogy egyesek mégsem kizárólag önkéntes alapon oltatják be magukat. A Szerbiai Katonai Szakszervezet közleményéből kiderült, hogy mit fed a „meglehetősen kötelező" megfogalmazás. A szakszervezet nyilvánosságra hozta a Milan Mojsilović vezérkari főnök hozta döntést, amelynek értelmében május 25-éig a parancsnokságban és kiképzési parancsnokság egységeiben az oltottsági aránynak 70 százalékosnak kell lennie. Azok ellen, akik nem oltatják be magukat, fegyelemi eljárás indul – áll az N1 tv összeállítása szerint a döntésben, mint ahogyan az is, hogy a magasabb rangú rendfokozat elnyerésének, valamint a továbbképzésnek szintén az immunizáció a feltétele.
Az N1 felkereste kérdéseivel a védelmi minisztériumot, ahol azt a választ kapta, hogy „a katonaság kötelékében szolgálók egészsége védelmének, valamint a katonaság készültsége megőrzésének érdekében a vezérkari főnök úgy döntött, hogy a katonaság kötelékében szolgálók számára kötelező a védőoltás". Mint a védelmi minisztérium válaszában hozzáteszik, a döntés meghozatala előtt arra a megállapításra jutottak, hogy a katonaság tagjai nem mutatnak kellő érdeklődést az immunizáció iránt.
Novica Antić, az említett szakszervezet elnöke megerősítette, hogy a védőoltás kötelezővé tételéről tájékoztatták az illetékes ügyészséget, továbbá a köztársasági jogvédőt és az esélyegyenlőségi biztost. A szakszervezeti vezető szerint a vezérkari főnök döntése diszkriminációnak minősíthető, „hiszen a katonákat ugyanazok az alkotmányban szavatolt szabadságjogok illetik meg, mint minden más polgárt".

700 ALATT
A keddi járványjelentés szerint országszerte 686 új fertőzést jegyeztek, 11 870 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 5,78 százalék. A vizsgált egy napban 14 Covid-páciens hunyt el, 6710 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,95 százalék. A kórházakban országszerte 2410 Covid-pácienst gyógykezelnek, 86-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 155 új fertőzést jegyeztek, ebből 32-t Újvidéken. A tartományban 3937 aktív fertőzést tartanak nyilván.