2024. április 18., csütörtök

A polgároknak mielőbb be kell váltaniuk a lejárt svájci frank bankjegyeiket

Az elmúlt napokban számos polgárnak problémákkal kellett szembesülnie, amelyek a svájci frank nyolcadik sorozatának beváltásánál merültek fel – írja a B92 hírportál.

A nehézségek akkor merültek fel, amikor a polgárokat a bankok elutasították, vagy azt ajánlották nekik, hogy új devizaszámlát nyissanak. A Szerb Nemzeti Bank illetékesei viszont arra emlékeztettek, hogy két alkalommal is tájékoztatták a bankokat, a felhatalmazott pénzváltókat és a nyilvánosságot is a szóban forgó bankjegyek forgalomból való kivonásáról. Először tavaly decemberben tették ezt meg, másodszorra pedig idén április 29-én.

A polgároktól kapott információk alapján olyan következtetésre jutottunk, hogy a Szerb Nemzeti Bank felszólítása csak részlegesen jutott el a bankokhoz, ami azt jelenti, hogy több pénzintézet is ennek megfelelően minden költség nélkül végzi a svájci frank beváltását, de olyanok is akadnak, amelyek ezt nem végzik, vagy pedig kedvezőtlen feltételek mellett. Ez lehet új devizaszámla megnyitása, annak fenntartása és még sok más egyéb költség megfizettetése – áll a közleményben.

A polgároknak azt tanácsolják, hogy olyan bankoknál végezzék el a beváltást, amelyek ezt költségek nélkül, vagy elfogadható árakon végzik. A tájékoztatás szerint a bankok a svájci frank nyolcadik sorozatának beváltását a kilencedikre olyan módon végezhetik el, hogy a deviza számlára felveszi a nyolcadik sorozatot, majd a kilencedik beérkezését követően kifizeti a megfelelő összeget, vagy pedig dinárban végzi el a fizetést a nyolcadik sorozat értékének megfelelően.

A Szerb Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a bankokat felszólították, hogy május 31-ig tegyék lehetővé a polgárok számára, hogy költségek nélkül beválthassák a svájci frank nyolcadik sorozatának bankjegyeit.

A pénzintézet azt is javasolja a polgároknak, hogy ne várják meg a végső időpontot, hanem mielőbb végezzék el a svájci frank beváltását.