2024. április 19., péntek

Elhalasztották az állami érettségi bevezetését

További két évvel elhalasztották az ún. állami vizsga bevezetését, jelentette be Branko Ružić oktatási miniszter a mai közgyűlésen. Emellett ismertette a középfokú oktatásról szóló törvény változásait is.

A két éves halasztás azt jelentené, hogy az első ilyen jellegű vizsgát 2022/23-as tanév végén tehetnék le a hároméves középiskolát végző diákok, míg a négyéves intézmények végzősei a 2023/24-es évben.

Ružić elmagyarázta, hogy az állami érettségit arra használják, hogy egységesítsék egy név alatt az egész folyamatot, és a hároméves iskola után záróvizsgából, míg egy négyéves esetében általános szakmai és művészeti vizsgákból áll.

Ahogyan elmondta, elsődlegesen azt tervezték, hogy már 2014-ben ilyen vizsgát tesznek a diákok, azonban jogi összeférhetetlenségek voltak, és jobbnak látták, ha minőségileg jobban kidolgozzák ezt.

Ružić rámutatott, hogy az állami érettséginek kapocsként kell funkcionálnia a középiskola és a felsőoktatás között, hogy a karok átjárhatóbbak legyenek, valamint lehetővé tegyék a tanulmányok jobb hozzáférhetőségét, de nem a minőség rovására.