2021. június 22., kedd

A hagyomány folytatódik

Szombaton lezajlott a 19. Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője

Ha május, akkor ÁMV! Tavaly a rendkívüli helyzet miatt nem sikerült megtartani az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét, az idén viszont sor kerülhetett rá. Így szombaton, ha nem is a megszokott módon, de ünnepélyesen lezajlott Szabadkán a vetélkedő döntője, amelynek a megnyitója ezúttal is a Majsai Úti Általános Iskolában volt. A verseny körüli változásokról De Negri Ibolyát, az ÁMV-t szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét kérdeztük:
– Alkalmazkodnunk kellett a mostani helyzethez, ezért újraterveztük a versenyt. Sokat gondolkodtunk, és arra a döntésre jutottunk, hogy a képzőművészet, a fogalmazás- és a versírás kategóriát előbbre hozzuk, így ezekre már korábban vártuk a pályamunkákat, a döntőn pedig azok a tanulók jelenhettek meg, akik díjazottak voltak ebben a három kategóriában. Összesen mintegy kétszáz munka érkezett be, ezeket zsűri értékelte. Hét kategória versenyzői azonban a döntő napján személyesen versenyezhettek, mert mégis úgy gondoljuk, hogy egy vetélkedő akkor az igazi, ha a helyszínen és élőben zajlik. A versenyzőket az idén két helyen fogadtuk, a Majsai Úti Általános Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

Ilyenkor ugyebár a Majsai Úti iskola kerül előtérbe, hiszen 2002-ben itt született meg az ötlet, hogy legyen egy művészeti vetélkedő a vajdasági magyar tanulók számára, amikor is a figyelmet ráirányíthatjuk az anyanyelvápolásra, az anyanyelv erősítésére, de közben például a képzőművészetben és az előadó művészetben is jeleskedhetnek a tanulóink. Nagyon örülünk és nagyon dicséretes az, hogy ebben a nehéz helyzetben is – amikor Covidról, online oktatásról, távoktatásról, hibridoktatásról, harmincperces órákról beszélünk – a pedagógusaink megtalálták a lehetőséget és a módot arra, hogy felkészítsék a tanulókat. A vetélkedőn összesen 460-an vettek részt, 38 oktatási intézményből, szinte az egész Vajdaság területéről. Minden évben minden résztvevő emléklapot kap, a díjazottak pedig érmet és ajándékokat. Az MNT jóvoltából értékes könyveket adtunk át a díjazottaknak, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. pedig a Mézeskalács havilappal kedveskedett a kisebbeknek – mondta a lapunknak De Negri Ibolya, aki a megnyitón azt is hangsúlyozta, hogy a tavalyi kihagyás után nagy öröm számukra, hogy a hagyomány folytatódhatott az idén.
Az ÁMV-t Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg:

De Negri Ibolya (Gergely Árpád felvétele)
De Negri Ibolya (Gergely Árpád felvétele)

– Az MNT szívügyének tartja, hogy ezt a részéről kiemelt jelentőséggel bíró, színvonalas rendezvényt támogassa. Az pedig, hogy a Szerbiai Oktatási Minisztérium is elismeri, még nagyobbat nyom a súlyán. Az idén is Vajdaság legkülönbözőbb magyarlakta területeiről érkeztek résztvevők, és ez azért is fontos, mert ilyenkor lehetőségük nyílik egymást megismerni, egymással beszélgetni, és akár új barátságokat szőni. Úgy gondolom, most mindannyian nagy ajándékként éljük meg ezt a rendezvényt, hiszen megtanulhattuk értékelni azt, hogy mennyire fontos a személyes találkozás, az, hogy egymás szemébe tudjunk nézni, és együtt tudjunk nevetni. Szerintem e vetélkedő ereje abban van, hogy az anyanyelvünket emeli a középpontba, azt hirdeti, itt vagyunk, itt élünk, itt tanulunk, és valójában összefogja, összekovácsolja a fiatalokat, a kicsiket és a nagyokat. Véleményem szerint a zsűrinek ezúttal is nehéz dolga volt, mint ahogyan ez általában lenni szokott, hiszen a legtehetségesebbek közül kellett kiválasztania a legjobbakat. Ezért mindannyian győztesek, akik részt vesznek a versenyen – hallottuk Jerasz Anikótól, aki arra ösztönözte a tanulókat, hogy jövőre se hagyják ki az ÁMV-t, azután középiskolásként pedig versenyezzenek a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén.
Szombaton a díjátadó mellett a versmondás, a versmondás a magyar nyelvet környezetnyelvként beszélők részére, a prózamondás, a szép beszéd, az általános műveltségi teszt, a szólóének, valamint a színjátszás kategóriákban versenyeztek a résztvevők. Az ÁMV támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.