2024. március 29., péntek

Zarándoklat a templomokhoz

Egynapos kiránduláson jártak szombaton a csantavéri pasztorális tanács tagjai

Szenttamáson (is) járt szombaton a csantavéri egyházközség pasztorális tanácsa. A vendégek először a Gion Nándor Emlékházat tekintették meg, ahol Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke és Zsúnyi Tibor helyi plébános tartott rövid történelmi összefoglalót.
A csoportot Utcai Róbert csantavéri atya vezette, aki elmondta, egy igen szorgalmas csapatról van szó, amely sokat tesz a közösségi életért.
− Ami a kirándulást illeti, nyugodtan nevezhetjük zarándoklatnak is, hiszen minden évben úgy hozzuk össze, hogy templomokat látogatunk meg, másrészt a munka mellett fontos a közösség további építése és a barátkozás is. Az elmúlt években szépen összejöttek ezek a kirándulások, hiszen egyházmegyénkben olyan helyeket keresünk fel, ahol a tanácstagok többsége még nem járt. Ma először Rednekre (Vrdnikre) látogattunk, itt megnéztük a római kori tornyot, amit a tanács tagjai közül eddig még senki nem látott. Igaz, az itteni (gyógy)fürdőben régebben már jártak néhányan, viszont a várban még nem. Ez egyúttal kihívás is volt, hiszen mintegy 20 percig emelkedőn mentünk fel. Útközben rózsafüzért imádkoztunk, és beszélgettünk. A kirándulás következő állomásán Kabolon (Koviljon) ugyancsak sétáltunk egyet, hiszen gyönyörű erdős rész veszi körül az települést, továbbá megtekintettük a vidék egyik legkiemelkedőbb műemlékét, a Szent Száva-monostort. Helytörténeti előadást egy ottani ortodox pap tartott. Zsúnyi Tibor atyával úgy beszéltük meg, hogy az utolsó állomás Szenttamás lesz, hiszen a kirándulás céljai között új barátságok kötése is szerepel, esetünkben más plébániák aktív tagjaival. A kölcsönös baráti kapcsolatok kialakulását követően pedig nagyon szívesen várjuk a szenttamási pasztorális tanács tagjait Csantavérre, hogy viszonozzuk a vendéglátást – fogalmazott Utcai Róbert atya.
A Gion Nándor Emlékházból a vendégek a szenttamási római katolikus templomba látogattak, ahol Sáfrány Dávid temerini káplán tartott előadást. Mint elhangzott, az egyházközség életében jelentős szerep jut a pasztorális tanács tagjainak, akik mindennap tudatosan imádkoznak az egyházmegyéért, szolgálatnak tekintik megbízásukat, és hiteles keresztény életükkel az egyház jelenlétét képviselik a világon.