2024. április 25., csütörtök

A múlt tisztelete

Templombúcsú és falunap volt Tordán

A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében – a járványhelyzet miatt a megszokottnál szerényebben – ünnepelték meg a hétvégén a tordaiak a templombúcsút és a falu napját. A tavalyihoz képest azonban az idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.
A Juhász zenekar Tudom én már című, gyermekeknek készült lemezének a bemutatójával kezdődött a falunapi műsor. A felújított kultúrotthonban megtartott koncert hangulata pedig megmutatta, hogy kezd lassan visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba.
– Ismerik ezeket a dalokat, és ez nekem nagyon fontos, hiszen igazából ennek ez a célja, hogy ezek a dalok ne maradjanak ki a gyerekek neveléséből. Ez a mi hagyományainkhoz tartozik. Igazából azért is készülnek a gyereklemezeink, hogy ezek a dalok közkézen maradjanak – nyilatkozta Juhász Gábor zenekarvezető.

A Juhász zenekar fellépése (Kecskés István felvétele)

A Juhász zenekar fellépése (Kecskés István felvétele)


A tordaiak a járványhelyzetben is készülődtek a falu legnagyobb ünnepére. Csinosították házaikat, a központot. A szervezők pedig igyekeztek tartalmas műsort készíteni.
– A 245 év alatt sok minden történt a faluban. Minekünk pedig fontos az, hogy tiszteljük a múltunkat. Ezúttal is megkoszorúztuk azokat az emlékhelyeket, emléktáblákat, amelyek valamilyen módon nyomot hagytak a falu múltjában, de igyekeztünk a rendezvényeink hírnevét is megőrizni. Ugyanakkor nem csak rendezvényeket, programokat tartunk, hiszen Torda egy élhető közösség, rengeteg más dolog is történt. Rengeteg támogatást kapott a mezőgazdaság, a termelők, a gazdálkodók, a vállalkozók. Mindez utat mutat, és arra biztat bennünket, hogy még nagyon sok alkalommal tudjunk ilyen kis jubileumot, és ennél nagyobbat is megünnepelni – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

A búcsú az elszármazottak hazalátogatásának az ideje is. Az ilyen találkozásokra pedig most nagyobb szükség van, mint bármikor.
– Mindig nagyon jó érzésekkel jövök haza. Itt van Tordán a haza, ott van Szabadkán az otthon. Mert én itt születtem a Tóth utcában, 984-es volt a házszámunk. Nekem ez a haza – vallja Juhász Antal.
A tordaiak az elmúlt időszakban betartották a járványügyi szabályokat, és a faluban élők több mint negyven százaléka már felvette a védőoltást. A nehéz év után eseménydúsabb napokat remélnek.
– A megmaradási kényszer, az életösztön, az életerő, az életvidámság folyamatos volt ebben a faluban. A mai nap, amikor a templombúcsút meg a falu napját ünnepeljük, azt gondolom, hogy kellő tisztelettel kell hogy gondoljunk az elődökre, akik megteremtették azt, amit meg kell őrizni, meg lehet őrizni és tovább lehet vinni – nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
A bánáti papság közreműködésével ünnepi szentmisét mutattak be a falu védőszentje, Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére.
– Nagyobb hívőszámmal tudunk részt venni ebben az ünneplésben, és Isten dicsőségére, a lelkek javára akarjuk ezt megtenni. Nepomuki Szent János most is üzen számunkra, hogy valóban a Krisztus iránti ragaszkodás, az evangélium megélése, az igazság szeretete, Isten és az ember szeretete az üdvösségre vezet, és örömmel tölti el az ember szívét – üzeni Masa Tamás plébános.
Volt horgászverseny, megnyitották a helybeli amatőr festők tárlatát és bemutatták a tordai értékek gyűjteményét. A háromnapos rendezvény kirakodóvásárral zárult.