2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Fokozatos visszatérés a normalitásba

A Szerbiában immunizált magyar állampolgárok is igényelhetik a magyarországi védettségi igazolványt

Ahogy már a múlt héten a Covid-kórházak igazgatói és az egészségügyi minisztérium képviselői közötti egyeztetést követően bejelentették, ezen a héten újabb kórházak lépnek ki a Covid-rendszerből, például Belgrádban a Zvezdara és a dr. Dragiša Mišović klinikai-kórházi központok. Ez mindenekelőtt azért fontos, mivel ismét nagyobb hangsúlyt fektethetnek a nem Covid-páciensek ellátására, beleértve ebbe a diagnosztikai és a sebészeti tevékenységet – jegyezte meg Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója az SZRTV-nek nyilatkozva, mondván: a járványhelyzet javulását az is szemlélteti, hogy a fertőző megbetegedések klinikájának betegfelvételi osztályán a járvány harmadik és negyedik hullámának időszakában naponta olykor 350 személyt is megvizsgáltak, vasárnap azonban 77 vizsgálatot jegyeztek.

MÁJUS 21-ÉTŐL MAGYAR VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának hétfői tájékoztatója értelmében május 21-étől a Szerbiában beoltott és oltási igazolással rendelkező magyar állampolgárok is igényelhetik a magyarországi védettségi igazolványt. Utóbbit csak személyesen a magyarországi kormányablakban vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Ügyfélkapu-hozzáférés igénylésére a szabadkai főkonzulátuson van lehetőség, ingyenesen. A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A kérelemhez csatolni kell a Szerbiában kiállított, hivatalos oltási igazolást, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, valamint az oltás időpontját és helyét.
A főkonzulátus hivatalos Facebook-profilján (https://www.facebook.com/HunConsulate.Szabadka/) olvasható tájékoztató értelmében a részletekről annál a Kormányablaknál célszerű érdeklődni, ahol a kérelmet benyújtják, https://www.kormanyhivatal.hu/hu/vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-tajekoztatas. Az ügyfélkapun keresztül történő benyújtás részletei okán a Kormányzati Ügyfélvonalat hívhatják, a +36 1 550 1858-as számon. E-mailen a Koronavírus Ügyeleti Központban (koronavirus@1818.hu) lehet érdeklődni.

– Május 21-étől korlátozás nélkül utazhat be Magyarországra külföldről (például Szerbiából) az a magyar állampolgár: akinek az a célja, hogy személyesen kérelmezze a magyar védettségi igazolványt egy kormányablakban; aki igazolja, hogy már ügyfélkapun keresztül benyújtotta a védettségi igazolvány iránti kérelmet. A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is. A karantén alóli mentesség feltétele, hogy a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténjen, legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét – olvasható a bejegyzésben.

ÉRKEZIK A VÉDŐOLTÁS
Az immunizáció folyamatát értékelvén Ana Brnabić miniszterelnök Szarajevóban kifejtette: az immunizáció sajnos továbbra sincsen azon a szinten, amelyiken lehetne. Mint hozzátette, ennek ellenére az immunizáció már érezteti hatását. A kormányfő reméli, hogy június közepéig a felnőtt lakosság több mint 50 százalékát sikerül immunizálni. Ana Brnabić megerősítette, hogy ma több mint 100 ezer adag érkezett a Pfizer–BioNTech vakcinájából, és a napokban újabb szállítmány esedékes a Sinopharm védőoltásából.

575 FERTŐZÖTT – 15 ELHUNYT
Ami az aktuális járványügyi mutatókat illeti, a hétfői jelentés szerint egy nap leforgása alatt 9329 koronavírustesztet végeztek el, ebből 575-nek az eredménye volt pozitív (6,2 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 15 Covid-páciens hunyt el, 6696 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,95 százalék. A kórházakban országszerte 2681 Covid-pácienst gyógykezelnek, 93-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 93 új fertőzést jegyeztek, 17-et Újvidéken.

Nyitókép: A koronavírus terjedése miatt a városi válságstáb újabb szigorításokat foganatosított, de a kávézók továbbra is nyitva maradnak