2024. április 19., péntek

Egyre többen indulnak útnak

A határon kialakult tömeget csak a kishatárátkelők megnyitása oldhatja meg

Fel kellene gyorsítani a határátlépés lehetőségét – így reagált Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke a szerb–magyar határon történő torlódásokra, hiszen a hétvégén az utazók kénytelenek voltak 8-10 órát is várakozni. A torlódással számolni lehetett, hiszen a korlátozások enyhítésével a határhelyzet is megváltozott.

– Már egy hónappal ezelőtt elkezdtem kongatni a vészharangokat, és arról beszéltem, hogy meg kellene nyitni a többi, ebben a pillanatban még mindig zárva levő határátkelőt – hangsúlyozta Pásztor István. Rámutatott, jelenleg három határátkelő van folyamatosan nyitva a szerb–magyar határszakaszon, emellett a Királyhalom–Ásotthalom határátkelőn a nap bizonyos szakában lehet átjutni.
– Az intézkedések lazításával megnőttek az emberek igényei, és abba a helyzetbe jutottunk, hogy ez a három, három és fél határátkelési lehetőség nem elég – mondta.
Megtudtuk, hogy hétfőn újra indítványozta ennek az ügynek az áttekintését, illetve a megoldás megtalálását.
– Ebben a pillanatban nem a szerb oldalon van a probléma, hanem elsősorban a magyar határőrizeti szervek emberállománybeli korlátozottságában. Ezeknek az erőknek az átcsoportosítása szükséges ahhoz, hogy a megjelenő igénynek eleget tudjunk tenni – mondta Pásztor.
Egyelőre nem tudni, hogy a többi kishatárátkelőhely mikor nyithatja meg kapuit, de mint arra Pásztor István is rámutatott, a határon keletkezett tumultust csak ez tudná tehermentesíteni. Mindenekelőtt a Horgos 2. határátkelőhely megnyitása lenne fontos – mondta.