2024. április 20., szombat

Adózás a kriptovaluták után is

A digitális tulajdonról szóló törvény másfél hónap múlva a gyakorlatban is alkalmazva lesz, mely szerint a kriptovaluták után az örökségre és az alapbevételre is adózni kell – írja a B92 hírportál.

A törvény lényegében már tavaly novemberben hatályba lépett, azonban a gyakorlatban csak idén június 30-tól lép életbe. Ennek értelmében olyan költségek is felmerülhetnek, amelyeket idáig nem ismertünk.

Példának okáért, amennyiben ajándékba kap valaki egy bitcoint, ethereumot, vagy egy másik Szerbiában is ismert kriptovalutát, akkor utána adót kell fizetni. Amennyiben a kriptovaluta által keresletre tesz szert valaki, szintén adót kell fizetni az alapbevételre. Ezeket a kötelességeket az újonnan meghatározott előírásokban rögzítették, amelyek a polgárok további adóztatását jelenti.

Az örökölt, vagy ajándékozott kriptovaluták esetében a törvény szerint a digitális tulajdon is megadóztatható. Az örökség és az ajándék esetében ez az arány 1,5, illetve 2,5 százalélkot tesz ki.

A törvényben foglaltak szerint az adóköteles személy, aki a hagyatékozóval, vagy ajándékozóval szemben második sorban áll az öröklési rangban, annak 1,5 százalékos adót kell fizetnie. Azok a személyek, akik az öröklési sorrendben a harmadik helyen, vagy annál lejjebb állnak, vagyis a hagyatékozóval, vagy ajándékozóval nincsenek rokonságban, az örökségre, vagy ajándékra 2,5 százalékos adót kell fizetniük.