2024. április 19., péntek

Vučić: Szerbia a határok sérthetetlenségének elvét vallja

Aleksandar Vučić elnök Brdóban elmondta, hogy a Brdo-Brioni találkozón szó esett a régión belüli határmódosításokról, de Szerbia kitart az Egyesült Nemzetek Szervezetében meghatározott határokkal – írja az N1 hírportál.

– Szerbia mindig is a határok sérthetetlenségének elvéhez ragaszkodik, amelyet az ENSZ is elismert. Egyesek úgy gondolják, hogy nem úgy kell változtatni a határokon, ahogy nekik tetszik, de mi úgy gondoljuk, hogy ezt nem kell megtenni, az ENSZ szabályainak megfelőlen  – mondta az elnök a Brdo-Brioni csúcstalálkozót követően. Hozzátette, hogy szó volt az eurointegrációs folyamatokról is.

– Egyeztünk azzal az állásponttal, hogy az egész régió az unió felé vezető úton halad és hogy közösen kell dolgoznunk. Támogattuk mások szándékait és kívánságait a Nyugat-Balkánon, valamint a vízum liberalizációjára vonatkozó tárgyalások megkezdésének dátumának meghatározását is – mondta Vučić.

Kihangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán országai még akkor sem válnának az Európai Unió részeivé, hogyha minden feltételt teljesítenének is és ha megegyezésre jutnának Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának terén.

– Nem vagyok biztos benne, hogy a régióból bármelyik ország is egy, két, vagy akár öt éven belül is az unió tagjává válna – jelentette ki Vučić.

A Kranj közelében lévő Brdo településén megtartott talákozón Vučić és a szlovén házigazda, Borut Pahor elnök mellett résztvesznek még Horvátország, Montenegró, Észak-Makedónia, Albánia és Koszovó elnökei is.