2024. április 20., szombat

Rakétavetővel szedte le az almát – VIDEÓ

Az egyik népszerű videómegosztóra egészen megdöbbentő felvétel került fel, amelyen az alma leszedésének népi hagyományának nem mindennapi végrehajtása látható.

A vőlegény, aki a kiválasztottjáért érkezett az esküvőre, szemmel láthatóan türelmetlen volt, ezért úgy döntött, hogy Zolja tipusú rakétavetővel szedi le a kitűzött almát. A hajmeresztő eset láttán a vélemények megoszlanak, de az bizonyos, hogy nem szabadna még egyszer megismételni a mutatványt, ugyanis rendkívül veszélyes.

– Ha eltalálta volna a fát, amelyre az alma ki volt tűzve, megölte volna az embereket. Ez egy kumulatív rakéta, amelynek tetején piezogenerátor található. Amennyiben aktiválódik, akkor kumulatív sugárt vet ki, ami megölné az embereket. Szerencsére a rakétát ebből a szögből lőtte ki. Ha alacsonyabban tartotta volna, akkor a tűz elsöpörte volna az embereket mögötte – hangsúlyozta ki egy szakember.

Az etnológusok szerint a hagyomány lényege, hogy hangzavart csapjanak, mert a hiedelem azt tartja, hogy ilyen módon elűzik a gonosz démonokat. Ennek ellenére a nép mégis azt tartja, hogy amennyiben az udvar legmagasabb részére, legyen az háztető, vagy magas fa, almát helyeznek és azt onnan leszedik, akkor a vőlegény megmutatja kiválasztottjának a képességeit.

Ha nem sikerül neki elsőre eltalálnia az almát, akkor addig kell lőjjön, míg ez sikerül, ugyanis addig nem kaphatja meg a mennyasszony kezét.