2021. június 20., vasárnap

Pásztor Belgrádban tárgyalt

Belgrádban, a Képviselőházban tárgyalt ma Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki a Képviselőház alkotmányügyi és törvényhozási bizottságának ülésen indokolta a holnap plénum elé kerülő törvénytervezetet, amely a karlócai épített örökség megőrzéséről és Karlóca fejlesztéséről szól. A tervezetet április 22-én a vajdasági Képviselőház fogadott el és terjesztett elfogadásra a Szerb Képviselőház elé – írta Facebook-bejegyzésében a VMSZ elnöke. Hozzátette, több mint öt éve nem volt ilyenre példa, és reméli, hogy sikerrel zárul a vita és elfogadásra kerül a tervezet.

Pásztor Ivica Dačić házelnökkel is egyeztetett, a megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy folytatják a két Parlament közötti intézményes kapcsolatépítést, a soron következő megbeszélés pedig hamarosan Újvidéken lesz.

Pásztor Ivica Dačić házelnökkel is egyeztetett (Ótos András felvétele)
Pásztor Ivica Dačić házelnökkel is egyeztetett (Ótos András felvétele)

Ahogy arra Pásztor felhívta a figyelmet, ma találkozott először úgy a VMSZ-es államtitkárokkal, hogy mindenki jelen volt, ugyanis eddig a koronavírus-járvány miatt nem került erre sor. – Tudtuk eddig is, hogy sok mindenről kell személyesen beszélnünk, de a mai másfél órás találkozó méginkább alátámasztotta ezt a meggyőződésünket. A legidőszerűbb ügyre összpontosítottunk ma, mégpedig a június elején esedékes szerb–magyar gazdasági vegyes bizottság napirendjén szereplő témákra – mutatott rá.