2024. március 29., péntek

Igényelhető a védettségi igazolás Magyarországon

Május 21-től olyan magyar állampolgárok számára is lehetőség lesz magyarországi védettségi igazolvány igénylésére, akik Szerbiában vették fel a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Magyarországi Szabadkai Főkonzulátusa a Facebookon.

– Magyar védettségi igazolványt csak személyesen a magyarországi kormányablakban, vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni.

Ügyfélkapu hozzáférés igénylésére a Szabadkai Főkonzulátuson van lehetőség ingyenesen – hívják fel a figyelmet a bejegyzésben, hozzátéve, a védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki.

Mint rámutatnak, a kérelemhez csatolni kell a Szerbiában kiállított, hivatalos oltási igazolást, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, az oltás időpontját és helyét.

A teljes szabályozás itt olvasható.

A bejegyzés szerint további felvilágosításért, illetve részletekről annál a Kormányablaknál célszerű érdeklődni, ahol a kérelmet benyújtja a polgár.

– Az ügyfélkapun keresztül történő benyújtás részleteiről a Kormányzati Ügyfélvonalat hívhatják a +36 1 550 1858 számon. E-mailen a Koronavírus Ügyeleti Központot javasoljuk keresni: koronavirus@1818.hu címen – tájékoztatnak.

Ezen kívül felhívják a figyelmet, hogy május 21-től korlátozás nélkül utazhat be Magyarországra külföldről (Szerbiából) az a magyar állampolgár, akinek célja, hogy személyesen kérelmezze a magyar védettségi igazolványt egy kormányablakban, illetve, aki igazolja, hogy már ügyfélkapun keresztül benyújtotta a védettségi igazolvány iránti kérelmet.

A tájékoztatásban figyelmeztetnek, hogy a karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is. A karantén alóli mentesség feltétele, hogy a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténjen legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét.

Koronavírus elleni védettség igazolás Magyarországon az alábbi országokban kiállított oltási igazolás alapján kérelmezhető:

a) az Európai Unió valamely tagállamában vagy valamelyik európai uniós tagjelölt országban,

b) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet valamely tagállamában,

c) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete valamely tagállamában,

d) az Oroszországi Föderációban,

e) a Kínai Népköztársaságban,

f ) az Egyesült Arab Emírségekben,

g) a Bahreini Királyságban,

h) a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamaiban: Azerbajdzsáni Köztársaságban, Kazah Köztársaságban, Kirgiz Köztársaságban, Török Köztársaságban, Üzbég Köztársaságban vagy

i) a külpolitikáért felelős miniszternek a közbiztonságért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletében megjelölt országban.