2024. március 29., péntek

Megnövekedett a büntetés a fekete foglalkoztatás miatt

A felügyelőség emberei már közel 3000 vizsgálatot elvégeztek a munkások bejelentésével kapcsolatban, amelyben 4780 foglalkoztatottat ellenőriztek.

96 esetben állapítottak meg, hogy a alkalmazott nem rendelkezett munkáltatói szerződéssel és nem volt bejelentve a kötelező biztosításokra. Emiatt 152.000 eurós büntetést szabtak ki a munkáltatókra, áll a Szerb Köztársaság Felügyelőségének jelentésében, tudósít a Srpskainfo.

– Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét a munkaadóknak, hogy a nem bejelentett munkásokra vonatkozó korlátozások és büntetések, amelyek az adózási törvényben benne is vannak, megemelkedtek és szigorúbbak lettek a munkatörvény által megírtaktól, ez magába foglalja a tevékenységek ideiglenes felfüggesztését a kérelmek benyújtásának elmulasztása miatt az egységes rendszerbe. Az adóeljárásokról szóló törvény által előírt bírságok a munkavállalók nyilvántartásba vételének elmulasztása esetén 10.000 KM - 30.000 KM egy jogi személy esetében, 3000 KM-9000 KM egy jogi személy felelős személye esetében, és 3000 KM-9000 KM egy természetes személy vállalkozó esetében - hangsúlyozza a Szerb Köztársaság Felügyelősége.

Hozzátette, hogy amennyiben az ellenőrző személy megállapítja, hogy nem regisztrálta a munkását az egységes rendszerbe, szóban felfüggeszti a tevékenységet egészen addig, még nem szűnik meg a szabálytalanság, legkevesebb 15 napra.

– A munkabeszüntetést nem hajtjuk végre abban az esetben, ha a munkáltató 72 órán belül a szóbeli büntetéstől számítva benyújtja a felügyelőséghez a szabálytalanság megszűnéséről szóló bizonytalanságot, és befizeti a kirótt pénzbüntetést. Ezúton szeretnénk megkérni a munkáltatókat, hogy ne várják meg a felügyelő megérkezését, hanem rendszeresen rendezzék a foglalkoztatottak munkastátuszát, így nem kockáztatják a büntetést – ajánlották a Szerb Köztársaság Felügyelőségétől.