2024. március 29., péntek

A járművezetők fele nem tartja be a sebességkorlátozást

A statisztika azt mutatja, hogy minden harmadik, halálos áldozatot is követelő közlekedési balesetért a világon a gyorshajtás a felelős. Európai szinten, az áldozatok 50 százaléka ártatlan résztvevő – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok, akik igen gyakran gépjármű általi ütközés következtében vesztik életüket.

Számos tanulmány és statisztika bebizonyította, hogy az esetek 40-50 százalékában a gépjárművek átlépik a megengedett sebességet.
A leggyakrabban férfiak és fiatal sofőrök vezetnek a megengedettnél nagyobb sebességgel, emellett az alkohol- és drogfogyasztás is kihatással van a gyorshajtásra. jobban rálépnek a gázpedálra.

A sebességcsökkentés nagyban csökkenti a közlekedési balesetek kockázatát, és azt is, hogy halálos áldozat is essen. Egy olyan ütközés során, amelynél az autó 30 km/h sebességgel halad, 99 százalék esély van arra, hogy az elgázolt személy életben maradjon, míg egy 50 km/h sebességnél ez az arány 80 százalékra csökken.

Az ENSZ hatodik globális biztonsági hete, amelyet május 17-e és 23-a között tartanak, felhívja a figyelmet a sebességbetartás fontosságára, és felszólítja a döntéshozókat világszerte, hogy a városon belül csökkentsék a sebességet 30 km/h-ra, főleg ott, ahol emberek élnek és dolgoznak, valamint gyermekek tanulnak és játszanak.

A városokon belül létrehozott ún. lassú utcák, vagy másként 30-as zónák nem csak biztonságosabbá teszik a városokat, hanem arra ösztönzik a lakosságot, hogy a közlekedés környezetkímélő fajtáit válasszák, mint amilyen a kerékpározás vagy a gyaloglás.

A világ kormányai által elfogadott 2020-as stockholmi nyilatkozat többek között arra szólít fel, hogy a közlekedésbiztonság az utcákra összpontosítson, ahol az emberek élnek és dolgoznak, és a sok rendelkezésre álló bizonyítékkal összhangban rámutat, hogy a 30 km/h sebességkorlátozás egy olyan intézkedés, amely jelentősen hozzájárul a városi területek közlekedésbiztonságának javításához a veszélyeztetett úthasználókkal.