2024. március 29., péntek

Miért drágább Szerbiában az üzemanyag, mint a környező országokban?

A hazai üzemanyag ára a legdrágábbak közé tartozik a régióban, ezért az üzemanyagtartályt a polgárok a Görögországba tartó úton leginkább az országból való kilépést követően töltik meg. Azok pedig, akik közel élnek a bosznia-hercegovinai, vagy észak-macedón határhoz gyakran átjárnak a túloldalra üzemanyagot vásárolni – írja a 021.rs hírportál.
A Global petrol prices nevezetű oldalon közzétett adatok szerint a 95-ös oktánszámú benzin Bulgáriában a legolcsóbb, ahol 121,3 dinárba kerül literenként, ezt követi Bosznia-Hercegovina 125,3 és Észak-Macedónia 130,5 dináros literenkénti áron. Figyelembe véve, hogy Szerbiában átlagosan 152,2 dinárba kerül a benzin, a Görögországba utazóknak jobban megéri, ha az üzemanyagtartályt csak annyira töltik meg, hogy átléphessék a határt és elérjenek az első benzinkútig, akár Bulgárián, akár Észak-Macedónián is utaznak át.
Ajánlatos a Görögországba való belépés előtt is megtölteni az üzemanyagtartályt, ugyanis ott hagyományosan rendkívül drága a benzin, vagyis átszámolva 188,1 dinárba is kerülhet egy liter. Az Adriai-tengeren üdülni vágyóknak ajánlatos Montenegróba utazniuk, ahol a benzin ára szinte megegyezik a szerbiaiéval, vagyis 152,8 dinárba kerül. A környező országok közül olcsó a benzin Romániában, ahol egy liter 132,4 dinárba kerül, Albániában 138,5 dinár és Magyarországon pedig 142 dinár.
Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára elmagyarázta, hogy miért is drágább az üzemanyag Szerbiában, mint más környező országokban.
Az árak két részre vannak osztva, az egyik rész a kőolajipari vállalatoknak jut, a másik pedig az államnak. Nálunk az állami járulékok az ár 56 százalékát teszik ki. Példának okáért, ha 151 dinárért vásárolnak üzemanyagot, abból 86 dinár az államnak megy. A vállalatok közötti árak Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában nem sokban különböznek, de ez utóbbi két országban jelentősen kisebbek a járulékok, mint nálunk – mondta Mićović.