2024. április 25., csütörtök

Eladják a Zombori Rádió maradékát

A zombori Gazdasági Bíróság 2015. november 30-án hirdette meg a csődeljárást a Zombori Rádióban, és kinevezte a csődgondnokot. Időközben a Belgrádi Tőzsde kizárta a kereskedésből a Zombori Rádió részvényeit. Erre a vonatkozó törvény és a tőzsdeszabályzat egyaránt kötelezte, amelyek előírják, hogy a csőd, vagy fölszámolás alatt álló értékpapír-kibocsátók részvényeivel nem lehet kereskedni.

A Zombori Rádió 1971-es indulásától kezdve folyamatosan sugárzott szerb és magyar műsortartalmakat, később roma, horvát és bunyevác nyelvű adást is indított. 2016. december második felében lejárt a műsorszórási engedélye is. Ezzel a városban megszűnt a magyar nyelvű tájékoztatás, hiszen a Rádióval egyetemben a Dunatáj városi hetilap is megszűnt, és a Somborske novine Magyar Mozaik című, egyoldalas melléklete is rövidesen befuccsolt.

A csődeljárást követően hat év után hirdette meg a csődgondnok a rádió maradék vagyonának aukciós eladását, a stúdiótechnikát ugyanis már korábban eladták az intézmény képzőművészeti gyűjteményével egyetemben.

Június 11-én az érdeklődők a cégnévre (Radio Sombor) licitálhatnak, eladó az 54 méter magas fém antennaoszlop a hozzá tartozó felszereléssel, valamint három, 4x3 méteres reklámtábla (billboard). Ezek a városból kivezető utak mentén találhatók Apatin, Bezdán és Kerény (Kljajićevo) irányában. Az árverés tárgya 1, 229 millió dinárt ér, a licitálóknak 491 000 dinárt kell letétbe helyezniük az árverésen.