2024. március 29., péntek

A gyerekszobától az irodaházig

Szabadka Város területén csaknem kilencven informatikai cég működik. Ezen cégekben több száz, zömmel fiatal és középkorú programozó, fejlesztő dolgozik, de a felmérések szerint ennek a többszörösére is szükség lenne, ugyanis a kereslet folyamatosan nő, amit a koronavírus-járvány tovább erősített. Az IT cégek küzdelmet folytatnak azért, hogy minél több fiatal szakembert magukhoz vonzzanak. Ennek egyik alapja a megfelelő munkakörülmények biztosítása. Ilyen megfontolásból alakult meg a Digital Hive Rt., amely egy modern irodaházat hozott létre, ahol három programozó cég működik.

A Digital Hive irodaházban működik az Erdsoft cég is, amelynek tulajdonosa Erdudac Dániel, aki lapunk kérésére bemutatta a vállalkozást, illetve magát az irodaházat.

Hogyan alakult meg az Erdsoft cég, és milyen feladataik vannak?

– Az Erdsoftot 2012-ben jegyeztük be. Addig szabadúszóként dolgoztam elsősorban külföldi cégek megbízásából. Az egyik magyarországi partnerünk jelezte, hogy jó lenne, ha megnyitnám a vállalkozásomat, hogy számlaképes legyek. Akkor még egyedül dolgoztam. A cég folyamatosan fejlődött, egyre többen és többen lettünk, majd 2018-ban rá kellett jönnöm, hogy már nem webfejlesztő vagyok, hanem vállalkozó, mert a munkám legnagyobb részét a szervezés, az ügyfeleinkkel való tárgyalások tették ki. Főleg magyarországi és szerbiai partnereink vannak, de a világ minden táján vannak ügyfeleink, Európa szinte minden országába dolgozunk, de jelenleg van ügyfelünk Amerikában és Dél-Afrikában is. Weboldalakat, android alkalmazásokat fejlesztünk, és az Ipar 4.0 érkezésével ráálltunk a CRM, ERP rendszerek fejlesztésére. Ezek a digitalizációt, az automatizációt segítik elő a cégeknél, legyenek azok a termelésben, vagy valamilyen szolgáltatásnyújtásban aktívak. A lényeg, hogy felejtsük el a papírt, sőt felejtsük el az Excelt is, és legyen egy olyan rendszer, aminek a segítségével pár kattintással a számítógépről, vagy telefonról hozzájutunk azokhoz az információkhoz, amikre szükségünk van. A cég története a gyerekszobámból indult, az ágyamtól néhány méterre ültek a kollégák, és csak később költöztünk el. Különböző projektjeink vannak. Ha például bejön hozzánk a helyi fodrász és szeretne egy honlapot, akkor elvállaljuk és megcsináljuk, de a magyarországi Magáz Zrt. is az ügyfelünk. Ez utóbbi hatalmas felelősséggel jár, mivel ez a cég felel a magyar gáztranszport egy részéért, és több millió köbméter gáz sorsa fog ebbe a rendszerbe bekerülni.

Erdudac Dániel (Fotó: Gergely Árpád)

Erdudac Dániel (Fotó: Gergely Árpád)

Bodor Bence (Fotó: Gergely Árpád)

Bodor Bence (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadúszóként hosszú ideig egyedül dolgozott. Mikor jött rá, hogy alkalmazottakat is kell fogadnia?

– Már hosszabb ideje dolgoztam, amikor le kellett szolgálnom a civil katonai szolgálatomat. Keresnem kellett valakit, aki segíteni fog a munkában. Így jöttek az első már alkalmazottaknak nevezhető személyek. Ezenkívül a baráti társaságomból is bekapcsolódtak néhányan, hogy részt vegyenek a projektjeinkben. A későbbiekben egyre sűrűbben kerestek fel bennünket a junior fejlesztők, illetve az olyan személyek, akik fejlesztéssel szerettek volna foglalkozni. Eljöttek hozzánk, kiképeztük őket, és nagyon jó szakemberek lettek. Elmondhatom, hogy akik most nálunk lead developerek és senior fejlesztők, azok tíz évvel ezelőtt még zöldfülűként jöttek hozzánk. Az iskola nálunk nem sokat számít, nem nézzük, hogy ki milyen szakon végzett, csak a szaktudását nézzük. A jelenlegi főfejlesztőnk építész, és mielőtt átjött volna hozzánk, az építészetben dolgozott. Programozó tapasztalata nem volt, de olyan ütemben fejlődött, hogy most ő az, aki a fejlesztési csapásirányokról dönthet a cégen belül. Jelenleg is több olyan diák van, aki a szabadidejében bejár hozzánk, és itt tanulhat a mentoroktól. A csapatunkban többségben vannak azok, akik valamilyen gyakornoki program keretén belül jöttek ide, és olyanok is vannak, akik ennek a folyamatnak a közepén járnak, vagyis a Műszaki Szakfőiskolán tanulnak, és mellette ide is bejárnak, és már látjuk, hogy ha befejezik az iskolát, visszaülnek ugyanabba a székbe, azzal, hogy már „éles” feladatokat is el tudnak végezni.

A munkaerőpiacon mekkora a kereslet a programozók iránt?

– Annak idején egy padláscég voltunk, és rá voltunk kényszerülve arra, hogy fiatalokat fogadjunk és kiképezzük, mert a tapasztalt programozókat nem tudtunk volna magunkhoz csábítani; mi a város szélén voltunk, ráadásul egy családi ház emeleti gyerekszobájában, majd közelebb kerültünk, de az a lakás sem volt egy impozáns hely. Amióta a Digital Hive irodaházban vagyunk, megváltozott a helyzet, most már megengedhetjük magunknak, hogy hirdetéseket adjunk fel, és ne csak a pályakezdő programozókkal foglalkozzunk, hanem olyanokkal is, akiknek több éves tapasztalata van. Itt már biztosítani tudjuk a megfelelő fizetést és környezetet. Legutóbbi információim szerint Szabadkán 87 IT cég van, de ha 160 lenne, az sem lenne elegendő. Nagyon nagy a kereslet, a kínálat viszont nem tudja tartani a tempót. Nálunk is megtörténik az, hogy azért veszítünk el egy-egy potenciális ügyfelet, mert a határidőnél azt mondjuk neki, hogy csak három hónap múlva fogjuk tudni elkezdeni az ő projektjét, és ez nekik sokszor nem fér bele. Nagyok a várólisták. Ez a szakma mindig is populáris volt, és a koronavírus miatt talán még népszerűbb, mert azok a cégek, amelyek eddig nem voltak jelen az online piacon, most rákényszerülnek, hogy megjelenjenek. Az egész szakmában egyre több feladat, és egyre több munka jelent meg. A digitalizációs versenyben mi is haladunk előre, próbálunk felzárkózni a nyugati országokhoz, és ehhez egyre több erőforrás, vagyis fejlesztő kell.

Az Erdsoftban sok fiatal fejlesztő kezdi meg pályafutását. (Fotó: Gergely Árpád)

Az Erdsoftban sok fiatal fejlesztő kezdi meg pályafutását. (Fotó: Gergely Árpád)

Térjünk át az irodaházra. Honnan jött az ötlete, és jelenleg hányan dolgoznak benne?

– Az irodaház építésének alapötlete három cégtől ered, de abban a háromban mi nem voltunk benne. Amikor a Prosperitati Alapítvány pályázatot hirdetett ingatlanfejlesztésre, az Erdsoft is jelezte, hogy szeretne bekapcsolódni. A három cégből felkerestek bennünket, majd időközben az egyik cég kilépett, és összeraktuk a fejünket. Kiderült, hogy mindenki ugyanazt szeretné. Végül a Studio Present, az ICB Tech és az Erdsoft nyitott egy közös részvénytársaságot, a Digital Hive-ot, és ennek keretén belül pályáztunk sikeresen az épület felépítésére. A három cég közösen döntötte el, hogy milyenek legyenek a közös terek, illetve mindenki külön-külön dönthetett arról, hogy a saját részét hogyan alakítja ki. A célunk az volt, hogy mindenki egy olyan helyre tudjon költözni, amire büszke lehet. Régebben, ha budapesti ügyfeleink voltak, a megbeszélések alkalmával inkább mi jártunk Budapestre, most viszont szívesen meghívjuk őket magunkhoz. Másrészt szerettük volna a fiatalokat Szabadkán tartani. Szabadka nem nagy város, ahol sok IT cég működik, viszont sok az elvándorló fiatal, így problémánk van az utánpótlással. Szerettünk volna egy olyan dolgot létrehozni, amely megelőzi, hogy a szerb ajkú fiatalok Újvidékre költözzenek, a magyar ajkúakat pedig arra sarkallja, hogy Szeged helyett Szabadkát válasszák. Szeged egy nagy elszívó erőt jelent, mert nincs messze, és ott komolyabb múlttal rendelkező és nagyobb cégek működnek. Ha a fiatalok ide jönnek gyakornoknak, láthatják, hogy itt, Szabadkán is megmozdult valami, ami a nyugati stílust, a nyugati minőséget képviseli. Az irodaház ünnepélyes átadójára 2019 júliusában került sor, mi pedig augusztusban költöztünk be. Az irodaházban jelenleg nyolcvanan dolgoznak. Amikor beköltöztünk, körülbelül ötvenen voltunk, vagyis két év alatt minden cégnek sikerült szépen fejlődnie. A terveink szerint az épület a közeljövőben egy emelettel fog bővülni, ahova lehetőségük lesz terjeszkedni az itt működő cégeknek.

A Digital Hive irodaházban jelenleg körülbelül nyolcvanan dolgoznak. (Fotó: Gergely Árpád)

A Digital Hive irodaházban jelenleg körülbelül nyolcvanan dolgoznak. (Fotó: Gergely Árpád)

Az irodaházon belül a saját helyiségeit minden cég maga tervezte, így mindegyik más-más stílust képvisel. (Fotó: Gergely Árpád)

Az irodaházon belül a saját helyiségeit minden cég maga tervezte, így mindegyik más-más stílust képvisel. (Fotó: Gergely Árpád)

Az Erdsoft egyik senior fejlesztője Bodor Bence, aki építész végzettséggel rendelkezik.

– Szabadkára jártam középiskolába, és miután befejeztem, rögtön elkezdtem dolgozni egy palicsi építészeti cégnél. Időközben úgy döntöttem, hogy szakmát is váltok, mert rájöttem, hogy jobban érdekel a programozás. A munka mellett kitanultam a programozást, és amikor bezárt a cég, ahol dolgoztam, beadtam a jelentkezésem az Erdsoftba, és azóta itt vagyok. A jelenlegi székhelyünkön sokkal jobban elférünk, mint a korábbi helyszíneken, nem zavarjuk egymást munka közben, sőt, ki is tudunk nyújtózkodni. Jól érzem magam a cégben, munka után is szeretek elüldögélni a teraszon, és szerintem ez hozzásegít a jobb teljesítményhez is – fogalmazott Bodor Bence.