2024. március 28., csütörtök

Civilek haltak meg a Hamász hírszerzési központja elleni izraeli légitámadásban

Tíz palesztin civil, köztük legalább három gyerek vesztette életét izraeli légicsapásban a Gázai övezetben – közölték szombaton kórházi források. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a Hamász palesztin szervezet hírszerzési központját támadták.

Egy nő és három, 6 és 14 év közötti gyerek vesztette életét, miután egy lakóházban csapódott be egy izraeli lövedék. Szemtanúk szerint a légicsapást nem előzte meg semmiféle figyelmeztetés.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász palesztin szervezet hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak. A palesztin kormányzat szerint egy mecsetet is találat ért.
Közben a dél-izraeli Beér-Sevában és Asdódban péntek éjjel a Gázai övezetből kilőtt rakéták csapódtak be épületekbe. Áldozatokról nem érkezett jelentés.
Kórházi források szerint hétfő óta összesen legalább 132 palesztin halálos áldozata van az izraeli támadásoknak, köztük 32 gyerek és 21 nő. Izraelben eddig nyolc halálos áldozata van a kiújult konfliktusnak, köztük két gyerek.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap tanácskozik az izraeli-palesztin válsághelyzetről. Pénteken megérkezett a térségbe Hady Amr, az amerikai kormány megbízottja, emellett Egyiptom, Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek is közvetítőként igyekszik fellépni, hogy csillapodjon az erőszak.