2024. április 19., péntek

Kon: a fiatalokon múlik, hogy tarthatnak-e ballagási ünnepséget

– Nincs okunk arra, hogy szükségtelenül korlátozzunk, főleg akkor, ha látjuk, hogy csökken a vírus. Azonban most már a 16 évesek is beoltathatják magukat, és az ő immunizációjukkal sokkal könnyebben menne a lazítás – nyilatkozta a Blicnek dr. Predrag Kon járványügyi szakember, a válságstáb tagja.

Ahogyan fogalmazott, amennyiben a fiatalok is beoltassák magukat, a korlátozások lazítása lehetővé tenné a gyülekezés lehetőségét is. Ez pedig jól jönne nekik, hiszen közeledik az év vége és a ballagások, de ez még egyelőre mindig kérdéses, hogy megtarthatják-e hagyományos formában az ünnepséget. Arra a kérdésre, hogy reális-e elvárni, hogy júniusig megtörténik a fiatalok immunizációja, Kon azt mondta, hogy ez egyedül csak rajtuk múlik.

A járványügyi szakember figyelmeztetett, hogy csökken a vírus jelenléte, azonban most kell a legokosabbnak lenniük, és nem szabad hibát véteniük. Hozzátette, hogy a globális helyzetet nézve már túl vagyunk a vírus tetőzésén, és ez a legörömtelibb hír.

Kon a vakcina harmadik dózisával kapcsolatban elmondta, hogy fellélegezhetnek azok, akiknél elmaradt a megfelelő immunválasz vagy nem alakult ki elég antitest a szervezetükben.

– Harmadik dózis majd csak akkor lesz, amikor eljön az ideje. A vizsgálatok majd kimutatják, hogy mikor kell felvenni azt – mondja Kon.

A szakember elmagyarázta, hogy amit mi harmadik dózisnak hívunk, az igazából egy revakcina, ami normál esetben az első kettő dózis után jön.

– Azok, akik már megkapták mindkét oltást, tudniuk kell, hogy védettek, még ha nem is alakult ki nagy mennyiségű antitest a szervezetükben. Azonban még nincs itt az idő a harmadik adagra, hanem az elsőre és a másodikra – magyarázta Kon.