2024. április 25., csütörtök

Szerbiában házasodnak a legkevesebben a nyugat-balkáni térségben

A nyugat-balkáni térségben Szerbiában a legalacsonyabb a házasságkötések száma, míg a válások, illetve a házasságon kívül született gyermekek száma folyamatosan növekszik, derül ki az Eurostat statisztikájából.

Minden ezredik lakosra 5,1 házasságkötés jut, és bár a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy az Európai Unió térségében Szerbiának magasabb a házasságkötési rátája, azonban a régió országai közül mégis a legalacsonyabbal rendelkezik.

A lakosság számát tekintve a legtöbb házasságot Koszovóban (ezer lakosra 9,8 házasság) és Albániában (ezer lakosra 7,9 házasság) kötik. Emellett Koszovóban a legalacsonyabb válások száma is, ez mindössze annyit tesz, hogy minden ezredik lakosra jut 0,5 válás, míg Albániában ez a szám 2,1.

Szerbiában a válások száma az elmúlt évtizedben megnövekedett. Míg 2010-ben ezer lakosra mindössze 0,9 romba dőlt házasság jutott, addig 2019-ben 1,6-ra növekedett ez a szám. Emellett a házasságkötések száma változatlan maradt.

Európai viszonylatban a legtöbb házasságot Cipruson kötik, majd Litvániában, Lettországban, Magyarországon (itt ezer lakosra jut 6,7 házasság), Romániában, mögöttük pedig Szlovákia, Dánia és Málta áll.

A kevésbé házasságkedvelő országok közé tartozik Olaszország, Portugália és Szlovénia, Franciaország, Spanyolország és Luxemburg. Itt ritkán kötnek házasságot a polgárok.

A legtöbb válás Litvániában, Lettországban, Luxemburgban van, valamint Cipruson és Svédországban. Ritkábban döntenek a válás mellett a máltaiak és az írek, valamint a horvátok.

Az utóbbi évtizedben emelkedést tapasztaltak a statisztikákat követő szakemberek a házasságon kívül született gyermekek szempontjából. Szerbiában a 2019-ben született gyermekek 26,9 százaléka házasságon kívül született, ez 6 százalékkal nagyobb, mint 2000-ben.

Az EU tekintetében Franciaországban, Bulgáriában, Szlovéniában, és Portugáliában születik a legtöbb gyermek házasságon kívül, míg Görögországban a gyermekek 87 százaléka házasság után fogan meg, Törökországban pedig a 97,2 százaléka a gyermekeknek.