2024. április 20., szombat

Kövér–Dačić-találkozó júliusban?

A szerb és a magyar országgyűlés szorosabb és intenzívebb együttműködést tervez

A magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetőjét és munkatársait látta vendégül csütörtökön és pénteken a köztársasági képviselőház baráti tagozata. A dr. Sárdi Péter államtitkár által vezetett küldöttség tárgyalásokat folytatott a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőivel, az eurointegrációs bizottsággal, valamint a képviselőház titkárságával is. Mint azt Kovács Elvirától, a VMSZ képviselőjétől, a parlament alelnökétől és egyben az eurointegrációs bizottság elnökétől megtudtuk, a tárgyalások egyik hozománya, hogy meghatározták a házelnöki találkozó időpontját. Várhatóan július elején Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét látja vendégül Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke.
Kovács Elvira lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a járványhelyzet miatt eddig a politikai küldöttségek nem utazhattak, az európai nyitással egybeesett az is, hogy Magyarország is nyitott ilyen téren. Hozzátette: – Mint ismeretes, az országok közti együttműködés a lehető legmagasabb szinten van és ez leginkább a miniszterek közötti viszonyból látszik, és a rendszeres kormányülésekből. Amint a járványhelyzet megengedi, az idén is lesz egy közös kormányülés, valószínűleg ősszel. Emellett fontos, hogy a parlamenti együttműködés is erősödjön, hiszen már egy ideje nem látogatta meg egymást az eurointegrációs, magyar oldalról pedig az Európa-ügyi bizottság.
A találkozó témáit és a megbeszélések tárgyát Kovács Elvira nem részletezte, elmondta viszont, hogy eljött az ideje, hogy intenzívebb munkakapcsolat alakuljon ki a két parlament baráti tagozatai, valamint a külügyi és Európa-ügyi, illetve az Európai Integrációs Bizottság között. Kiemelte, a küldöttség tagjai biztosították arról, Magyarország készen áll arra, hogy Szerbia számára megadjon minden szakmai és politikai segítséget az EU felé vezető úton.
A magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalának képviselői és az integrációs bizottság találkozóját követően kiadott közlemény szerint dr. Sárdi Péter a tárgyalások során elégedettségének adott hangot, hogy a szerb parlament képviselői hamarosan a magyar Országház vendégei lehetnek. Szavai szerint nagy lehetőségek rejlenek a két országgyűlés együttműködésében.
A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy amint a járványhelyzet azt lehetővé teszi, további találkozók megszervezésében gondolkodnak. Sárdi rámutatott, az idén Budapesten tartják meg a délkelet-európai parlamentek elnökeinek konferenciáját, amelyen számítanak Ivica Dačić részvételére is, majd ő is megerősítette Kövér László szerbiai látogatását.