2024. április 19., péntek

Központban a termékek

Ötmillió dinár tartományi támogatás mezőgazdasági tudományos tevékenységekre

A tartományi kormány pénteken támogatást adott át a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén végzett tudományos és szakmai tevékenységekre. A támogatásokról szóló szerződéseket Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár adta át Nedeljko Ticanak, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara dékánjának. A pályázat keretében odaítélt források ötmillió dinárt tesznek ki.

– A Mezőgazdasági Kar részére több mint 3,7 millió dinár értékű támogatást ítéltünk oda, tíz projektum megvalósítására. Emellett további három projektumra hagytunk jóvá alapokat az újvidéki Bölcsészettudományi Kar és az Állatorvosi Intézet, valamint a rumai Stevan Petrović-Brile Mezőgazdasági-Élelmiszeripari Középiskola számára – mondta Božić, hozzátéve, hogy a támogatást kifejezetten tudományos és szakmai összejövetelek, tanulmányi kirándulások, szemináriumok, műhelymunkák, fórumok és előadások szervezésére szánják.

A projektumok többsége a bor, az ökológiai termékek és az élelmiszer-technológia népszerűsítésével, illetve a termékek forgalmazásának javításával foglalkozik. Božić szerint a tartományi mezőgazdasági titkárság és a kar közötti együttműködés rendkívül sikeres.

– Az oktatási és a tudományos intézmények nélkül nincs előrelépés. A tartományi kormány és a titkárság egyik legfontosabb prioritása a befektetés ezekbe a szegmensekbe – tette hozzá.

Dr. Nedeljko Tica a kar dékánja megköszönte a kapott forrásokat. Kiemelte, a támogatás nagy segítséget nyújt a tudományos és szakmai tevékenységen belüli különféle programok végrehajtásában, az ismeretek átadásában minden gazdálkodó számára, illetve fontosak azoknak a tudósoknak is, akik a programok során közvetlen tapasztalatokra tesznek szert. A különféle projektumok hozzájárulnak ahhoz, hogy a következő időszakban még jobb eredményeket érjenek el a tudományos tevékenységekben, és hogy ezeket a tudományos ismereteket átadják a gazdáknak.