2024. április 19., péntek

„… lélek vagyok, élni szeretnék”

Radnóti Miklós utolsó hónapjairól tartott előadást Tóth Péter Lóránt Zentán

Radnóti Miklós életének utolsó fél évébe igyekezett bepillantást adni Tóth Péter Lóránt, magyarországi versvándor tegnap délelőtt a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai számára. Előadásában Kőszegi Ábel: Töredék c. könyvét dolgozta fel. A mű szemtanúk és egykori keretlegények történeteiből áll össze. Lóránt emellett a Bori notesz verseivel is színesítette az előadását.

A versvándor már 2019 óta járja a Kárpát-medencét Radnótiról készült műsorával. Azt követően indította el ezt, miután 2019 szeptemberében hazatért a Bortól Abdáig tartó útjáról, vagyis ő is végigjárta azt az útvonalat, amelyet a zsidó származású költő is megtett a második világháború alatt.
– Kb. 170 előadásom volt azóta, bár a járványhelyzet egy kicsit visszafogta ezt. Prágában is voltam, Zágrábban, Erdélyben, Felvidéken, itt, a Délvidéken és Magyarországon. Próbáltam kihasználni a járvány kitörése előtti időszakot – mondta Lóránt.

Az előadás legfőbb célja, hogy az emberek még jobban megismerjék Radnóti életét, de leginkább életének utolsó hónapjait.
– Igyekszem mindig úgy összeállítani a műsorokat, hogy ne csak a múltról szóljanak, ne csak a múltban legyünk benne, hanem a mában hasson. Radnótinak azon értékeit próbálom kihangsúlyozni, rávilágítani a figyelmet, ami nekünk itt, 2021-ben, nagy tanulsággal szolgálhat, de pl. a diákok magukkal vihetik a jövőbe – hangsúlyozta a versvándor.

Hozzátette, hogy bár van egy ismeretterjesztő része az előadásainak, inkább a lelki dolgokra igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni. Elmagyarázta, hogy ma békében és nyugalomban élünk, annak ellenére is, hogy itt van a járványhelyzet, és ez megkötötte az emberek kezét és a szabadságba vetett hitet, de ő ennek ellenére szeretné megmutatni, hogy 70 évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet, hiszen Radnótinak és a bori munkaszolgálatosoknak nehéz dolgokon kellett keresztülmenniük.

– Radnóti a versekbe menekült, az irodalomban próbált menedéket és megnyugvást keresni. Mint egy védőburkot vont maga köré az irodalom segítségével ezen a halálúton. Mi most miért ne fordulhatnánk a versek és a művészetek felé ebben az időszakban? – magyarázta Lóránt, és kiemelte, hogy bár szeretné közelebb hozni a fiatalokat a művészetekhez, nem direkt módon teszi ezt, hiszen a diákoknak a szájbarágós előadásmód túl hiteles és unalmas. Inkább megválaszolatlan kérdéseket hagy a számukra, amelyekre később ők maguk találhatják meg a válaszokat.
A versvándor úgy véli, hogy Radnóti története mindenkit megdöbbent, és bár a fiatalok most biztonságosabb életet élnek, mint az őseink 70 évvel ezelőtt, ők is tele vannak kérdésekkel, félelmekkel, bizonytalanságokkal. Emellett annak köszönhetően, hogy Radnóti utolsó útjának legnagyobb szakasza a Délvidéken ment végig, a diákok, de mindenki más is, közelebb érezheti magához az ő történetét.

Tóth Péter Lóránt szerdán Bácskossuthfalván, Zentagunarason és Csantavéren vendégeskedett, csütörtökön Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumot követően a Petőfi Sándor Általános Iskolába és a Thurzó Lajos Általános Iskolába is ellátogatott, pénteken pedig a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola diákjai ismerhetik meg közelebbről Radnóti életútjának utolsó hónapjait.