2024. március 29., péntek
SEGÍTŐKÉSZ SZABADKAIAK

Régi szervezet új aktivitásokkal

A Vöröskereszt igyekszik megfelelni az új kihívásoknak

Szombaton kezdődött a Nemzetközi Vöröskereszt hete, amelynek keretén belül a jótékonysági szervezet tagszervezetei a világ szinte minden országában számos akciót szerveznek, amelyekkel népszerűsíteni kívánják tevékenységüket, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára. A Nemzetközi Vöröskereszt hete alkalmából Szabadkán is több programot rendeznek, éppen ezért a segítőkész szabadkaiakat bemutató sorozatunkban ezúttal a Vöröskereszt szabadkai helyi szervezetének tevékenységét ismertetjük.

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete egész évben aktív, és a segítségnyújtás jól ismert formái mellett a koronavírus-járvány következményeként a segítségnyújtás újabb formái is elindultak. Minderről dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai helyi szervezetének titkára nyilatkozott.

A felmérések szerint az elmúlt egy évben a szerbiai Vöröskereszt az ország minden negyedik lakosának segítséget nyújtott valamilyen formában. Egy évvel ezelőtt, amikor meg szerettük volna ünnepelni az alapítónk születésnapját, éppen túl voltunk a rendkívüli állapoton, és sajnos továbbra is küzdenünk kell a járvánnyal. A járványhelyzet új kihívások elé állított bennünket, ami a segítségnyújtás új formáit tette szükségessé. Az utóbbi időben az egészségügyi dolgozóknak is segítünk az oltópontokon. Szükség szerint 3–4 önkéntesünk van jelen az oltópontokon, és havonta összesen körülbelül 600 órát töltenek ott. Emellett egy telefonos központot is működtetünk a székházunkban, és innen értesítjük a polgárokat arról, hogy mikor és hol vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást. Február 18-a óta több mint 28 000 hívást bonyolítottunk le. Ebben a munkában 15 önkéntes vett részt. Körülbelül másfél hónappal ezelőtt indult útjára a telefonos segítségnyújtó szolgáltatásunk, amelynek keretén belül elsősorban az idős, valamint a fogyatékkal élő polgártársaink pszichoszociális problémáin igyekszünk segíteni. A segítségnyújtó vonal munkanapokon 9 és 13 óra között áll a polgárok rendelkezésére. Naponta 4–5 hívást fogadunk, és eddig körülbelül 50 pácienssel beszélgettek el a munkatársaink, és úgy érzem, jó úton haladunk afelé, hogy az idősebb polgártársaink, valamint a fogyatékkal élők felismerjék ezen szolgáltatás fontosságát – mondta Siniša Trajković.

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezetének titkára emellett elmondta, hogy a népkonyha működése a körülmények ellenére egyetlen napra sem állt le.

Az elmúlt fél évben több mint 6000 csomagot osztottunk ki. A csomagokat donátorok biztosították. Emellett a város is különböző módon segíti a munkánkat. Körülbelül három héttel ezelőtt fejeződött be az étel- és higiéniai csomagok átadása, ugyanakkor megtörtént az idei évre vonatkozó szerződések aláírása is, így a jövőben folytatni tudjuk a segítségnyújtást. Mi továbbra is a nehéz anyagi körülmények között élőkre, az idősekre, a gyermeküket egyedül nevelőkre, a munkanélküliekre és a rossz lakhatási körülmények között élőkre fókuszálunk. Sajnos a városban az elmúlt hónapokban több tűzeset történt, és több család fedél nélkül maradt. Mi igyekeztünk segíteni ezeken a családokon, az egyik családnak például egy hónapig ideiglenes szálláshelyet biztosítottunk – mondta Siniša Trajković.

Nevena Lukić, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa az önkénteskedés fontosságáról nyilatkozott lapunknak.

Az ajtónk folyamatosan nyitva áll az önkéntesek előtt. Nagy szükség van a segítségre, és bízunk abban, hogy a jövőben is lesznek olyan fiatalok, akik úgy döntenek, hogy az idejük egy részét nálunk töltik. Nem fontos az önkéntes végzettsége, minden nemű, korú és profilú volontőröket várunk. Számos önkéntesünk van a falvakban is. A népkonyha működését nem is tudnánk biztosítani nélkülük, ők azok az általában idős polgártársaink, akik a helyi közösségekben kiosztják az ételt a felhasználóknak – mondta beszélgetőpartnerünk.

Nevena Lukić emellett arról is szót ejtett, hogy a Vöröskereszt hete alkalmából szombaton 9 és 12 óra között ruhaosztást szerveznek a szabadkai székházuk udvarán. A szervezet szakmunkatársa arra kéri a polgárokat, hogy amennyiben olyan használt, vagy új ruhanemű van a birtokukban, amelyre nincs szükségük, és szívesen elajándékoznák, azt az elkövetkező napokban 8 és 14 óra között bevihetik a Vöröskereszt székházába. Fontos, hogy a ruhaneműk tiszták legyenek és a könnyebb szállítás érdekében zsákba csomagolják őket.